Studimi heton lidhjen midis sklerozës dhe motit të ngrohtë - Gazeta Express

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

06/03/2021 1:57

Studimi heton lidhjen midis sklerozës dhe motit të ngrohtë

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

06/03/2021 1:57

Rezultatet e studimit paraprak tregojnë për një lidhje të mundshme midis rritjes së temperaturave globale dhe një rreziku të shtuar të shtrimit në spital gjatë sëmundjes së sklerozës multiple (MS), sipas një abstrakti që do të paraqitet në takimin e 73-të vjetor të Akademisë Amerikane të Neurologjisë (AAN) në prill të këtij viti.

Ky rrezik më i madh buron nga simptomat e mundshme të përkeqësimit, vunë në dukje autorët, transmeton portal arbresh.info

Ata krahasuan vizitat për secilin pacient gjatë periudhave të motit anomalisht të ngrohtë dhe normal. Rezultati i tyre kryesor i këtij studimi kohort retrospektiv ishte rreziku vjetor i lidhur me motin e ngrohtë të vizitave të departamentit të sëmurëve dhe të urgjencave në Shtetet e Bashkuara.

“Ne e dimë se ndjeshmëria ndaj nxehtësisë është e zakonshme në sklerozën e shumëfishtë dhe shkencëtarët e klimës presin që periudhat e motit anomalisht të ngrohtë do të bëhen më të shpeshta me ndryshimin e klimës”, tha autori kryesor i studimit Holly Elser, PhD, i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Stanfordit dhe një anëtar i AAN.

Ndërsa temperaturat globale rriten, individët me sëmundje mentale vuajnë më shumë gjatë periudha kur temperaturat janë më të larta.