Stresi emocional: çfarë është, simptomat dhe si ta luftojmë atë? - Gazeta Express
string(61) "stresi-emocional-cfare-eshte-simptomat-dhe-si-ta-luftojme-ate"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

30/04/2024 21:09

Stresi emocional: çfarë është, simptomat dhe si ta luftojmë atë?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

30/04/2024 21:09

Alarmi bie dhe tashmë ndjen presionin e ditës që vjen. Është si të nisësh një garë para se të ngrihesh nga shtrati.

Stresi emocional është i zakonshëm në një botë që kërkon hiperproduktivitet, ku duket se nuk ka kohë për pushime dhe pushime. Por jeta është shumë më tepër se një listë e pafund problemesh për të zgjidhur.

Lexo Edhe:

Është e mundur të lehtësoni tensionin dhe gjithçka fillon me të kuptuarit se ndiheni të rraskapitur dhe keni nevojë të trajtoni situatën. A ju rezonojnë këto fjalë? Bashkohuni me ne për një zhytje më të thellë në temën.

Çfarë është stresi emocional?

Në thelb, stresi emocional është reagimi natyror i trupit dhe mendjes sonë ndaj situatave që ne i perceptojmë si dërrmuese. Bëhet fjalë për tensionin që përjetojmë përballë mbingarkesës emocionale , kur ndjejmë se kërkesat (të jashtme ose të brendshme) tejkalojnë aftësinë tonë për t’i përballuar ato. Ky reagim mund të lindë për shkak të një ngritjeje emocionale që rezulton nga kërkesa dhe ngjarje kërkuese, të tilla si përballja me afate të ngushta pune, konfliktet në marrëdhëniet ndërpersonale dhe shqetësimet financiare, ndër të tjera. Në këtë kuadër, problemet shëndetësore që rrjedhin nga kjo gjendje janë të pashmangshme.

Nivelet e stresit

Ky tension nuk duhet të përjashtohet nga jeta jonë, pasi ka funksionin të na paralajmërojë për konflikte. Por kur intensiteti i saj i kalon kufijtë e caktuar, pasojat janë të rëndësishme. Më pas, ne do të eksplorojmë nivelet e tij të ndryshme për të kuptuar më mirë manifestimet dhe pasojat e tij.

Stresi i rastit

Ky lloj shprehet në situata specifike, të përkohshme, të tilla si mbajtja e një fjalimi në punë, duke i thënë partnerit tuaj se doni të përfundoni marrëdhënien ose të hidheni nga një shkëmb. Ka një fillim dhe fund të qartë, që do të thotë se sapo situata të përfundojë, adrenalina ulet. Ndërsa mund të shkaktojë shqetësim të konsiderueshëm, është i menaxhueshëm dhe i përkohshëm.

Stresi i moderuar

Ajo lind kur tensionet bëhen më të vazhdueshme, por të rregullueshme. Ballafaqimi me konflikte të shpeshta personale, akumulimi i përgjegjësive ose ndryshime të rëndësishme që kërkojnë rregullime të vazhdueshme. Në këtë rast, mund të shfaqet ndjenja e mashtrimit të përditshmërisë plot tension.

Stresi kronik

Ekspozimi ndaj situatave të mbingarkesës emocionale, nëse zgjatet me kalimin e kohës, mund të çojë në stres kronik , duke vënë një tendosje në shëndetin fizik dhe mendor. Trajtimi i tij bëhet thelbësor për ruajtjen e mirëqenies afatgjatë, dhe pikërisht në këtë çështje do të fokusohemi në këtë artikull.

Simptomat e stresit emocional

Është thelbësore t’i kushtojmë vëmendje sinjaleve që lëshojnë trupi ynë, emocionet dhe sjelljet tona; Këto simptoma shërbejnë si tregues të hershëm se diçka nuk po shkon siç duhet. Kur emocionet tona janë jashtë ekuilibrit, trupi shpesh bëhet një reflektim i kaosit. Kortizoli i tepërt , hormoni i stresit, mund të shkaktojë përgjigje të ndryshme si në vijim:

Dhimbje gjoksi

Tensioni i muskujve

Dhimbje koke ose migrenë

Probleme me gjumin

Çrregullime gastrointestinale

Për më tepër, komplikime të ndryshme mjekësore janë të mundshme. Për shembull, ai njihet si një faktor rreziku kryesor për krizat psikogjenike jo-epileptike (PNES). Nga ana tjetër, disa studime sugjerojnë se stresi nga emocionet dhe tensioni i muskujve të lidhur kontribuojnë në ose përkeqësojnë dhimbjen e mesit dhe dhimbjet e nervit shiatik.

Emocional

Siç pritej, ky lloj stresi shprehet edhe në nivel psikologjik dhe emocional, duke sjellë me vete manifestime dhe pasoja të ndryshme. Këto përfshijnë ato të përmendura më poshtë:

Shqetësim i tepërt dhe nervozizëm

Ndryshime të papritura në humor

Probleme me përqendrimin dhe vëmendjen

Ndjenja e vazhdueshme e të jetuarit në “autopilot”

Vështirësi për të gjetur kënaqësi në aktivitetet që dikur i keni shijuar

Shkaqet e mundshme

Për të ditur se çfarë e shkakton stresin emocional, duhet të keni parasysh disa arsye, të cilat ndryshojnë nga personi në person. Por dy faktorë që janë zakonisht të pranishëm janë vetë-kërkesa e tepërt dhe mungesa e aftësisë për të menaxhuar emocionet në mënyrë të përshtatshme. Po kështu, pritshmëritë jorealiste , vështirësia në menaxhimin e zhgënjimit , intoleranca ndaj pasigurisë dhe problemet me vendosjen e kufijve janë elementët kryesorë të këtij kokteji shpërthyes. Prandaj, strategjitë për ta luftuar atë duhet të fokusohen në përmirësimin e këtyre aspekteve.

Si të lehtësoni stresin emocional?

Në këtë pikë të lojës, mund të duket se të jetosh pa stres është thjesht një utopi. Në këtë botë marramendëse, ku kërkesat grumbullohen si male dhe konfliktet ndërpersonale duket se nuk japin asnjë prehje, është e kuptueshme të ndihesh i rraskapitur. Por këtu është lajmi i mirë: Ka mënyra praktike për të gjetur qetësinë tuaj. Sigurisht, të mësosh të përballesh me stresin nuk do të thotë të eliminosh të gjithë tensionin nga jeta jote, por do të zhvillosh mjete për të reduktuar ndikimin e tij.

1. Kuptoni se duhet të frenoni

Ju nuk duhet të jetoni me shpejtësi supersonike. Nëse mendoni se tensioni ka pushtuar ditët tuaja, është thelbësore të ndaloni, të bëni disa hapa prapa dhe ta shikoni veten nga një kënd tjetër. Mbivlerësimi i aftësisë suaj për t’u përballur me situatën dhe duke i thënë vetes “është në rregull, mund ta bëj” ose “do të ketë kohë për të pushuar” vetëm sa do të rrisë ndjenjën e lodhjes . Sado e vrazhdë të duket, ndonjëherë nuk mundesh, dhe kjo është në rregull!

2. Identifikoni stresorët kryesorë

Është e zakonshme që stresi t’i atribuohet problemeve të punës ose familjes, lëvizjes ose vështirësive financiare. Realiteti është se çdo person reagon në mënyrë unike ndaj faktorëve të tillë të jashtëm. Në punë prisni nga vetja më shumë sesa mund të jepni? A ju prekin lajmet botërore më shumë seç duhet? E vini re që komunikimi me partnerin po zvogëlohet? Sido që të jetë, bëni vetes pyetjet e nevojshme për të identifikuar stresorët tuaj më të mëdhenj dhe për të punuar mbi to.

3. Vendosni kufij për veten dhe të tjerët

Të dish të thuash “jo” është një aftësi e vlefshme. Filloni me ju: pranoni se nuk mund të mbuloni gjithçka. Kjo ju jep lirinë për t’i dhënë përparësi asaj që është vërtet e rëndësishme dhe për të ruajtur mirëqenien tuaj emocionale. Nga ana tjetër, mësoni të vendosni kufij me këmbëngulje dhe respekt me të tjerët. Mbani në mend se ky akt nuk nënkupton egoizëm, por më tepër një formë të kujdesit për veten.

4. Kujdesuni për zakonet tuaja (ato janë më të rëndësishme se sa mendoni)

Mos e nënvlerësoni rëndësinë e zakoneve në menaxhimin e stresit. Ne e dimë përmendësh formulën: flini mjaftueshëm, hani një dietë të ekuilibruar, bëni ushtrime fizike. Mund t’i recitojmë së bashku, por a e zbatoni? Nëse mendoni se rutina juaj aktuale po kontribuon në stres, është koha ta çmontoni atë. Merrni parasysh të bëni ndryshime dhe të rindërtoni çdo element që t’i përshtatet mirëqenies suaj. Përveç aspekteve bazë, ai përfshin praktika të tilla si meditimi , joga ose frymëmarrja e ndërgjegjshme , të cilat mund të jenë shtylla thelbësore të kësaj strukture të re. Është thelbësore të propozohet një rutinë realiste. Bërja e ndryshimeve pak nga pak ndihmon në uljen e stresit në afat të shkurtër dhe ruajtjen e harmonisë në afat të gjatë.

Kërkoni mbështetje profesionale

Ballafaqimi me stresin mund të jetë një udhëtim sfidues, veçanërisht kur e bëjmë vetëm. Të kesh udhëzimet e ekspertëve të një profesionisti është i përshtatshëm për të bërë një ndryshim. Një terapist i trajnuar do t’ju ofrojë një perspektivë objektive, mjete praktike dhe strategji të përshtatura për situatën tuaj specifike. Kultivimi i një jete më të qetë është i mundur.