Stojkoviq: Rezoluta për Srebrenicën dhe anëtarësimi i Kosovës në KiE që ndodh së shpejti, për shkak të mohimit të realitetit nga Serbia - Gazeta Express
string(133) "stojkoviq-rezoluta-per-srebrenicen-dhe-anetaresimi-i-kosoves-ne-kie-qe-ndodh-se-shpejti-per-shkak-te-mohimit-te-realitetit-nga-serbia"

Stojkoviq: Rezoluta për Srebrenicën dhe anëtarësimi i Kosovës në KiE që ndodh së shpejti, për shkak të mohimit të realitetit nga Serbia

Lajme

Gazeta Express

14/04/2024 9:27

Avokati Cedomir Stojkoviq ka thënë se “rezoluta e OKB’së për gjenocidin në Srebrenicë dhe pranimi i afërt i Kosovës në Këshillin e Evropës janë pasojat e politikës së dështuar të Serbisë në vazhdimësi për disa dekada”.

Ai tha se Serbia do duhej të miratonte një rezolutë për dënimin e gjenocidit në Srebrenicë, mirëpo në vend të kësaj, ajo miratoi një rezolutë duke dënuar “krimet”, pa përmendur gjenocidin.

Lexo Edhe:

“Serbia duhej të kalonte një rezolutë në parlament për dënimin e gjenocidit në Srebrenicë dhe më pas askush nuk do ta diskutonte në OKB. Në vend të kësaj, në vitin 2010, Serbia miratoi një rezolutë të dobët në parlament duke dënuar “krimet” në Srebrenicë, pa përmendur gjenocidin.”

Stojkoviq ka thënë se që nga ardhja e Vuciqit në pushtet, Serbia ka filluar “një mohim politik të gjenocidit në Srebrenicë”. Ai shtoi se mediat nën kontrollin e qeverisë krijuan propagandë për mohimin e atij gjenocidi.

“Në të njëjtën kohë, të dënuarit për krime lufte nga Haga e mbushën hapësirën mediatike të Serbisë me mesazhe urrejtjeje ndaj çdo gjëje që nuk është serbe.”

“Në rrethana të tilla, është krejtësisht e natyrshme që OKB-ja të merret me një problem që Serbia jo vetëm e injoroi, por nën sundimin e Aleksandër Vuçiqit, e zhvilloi dhe e rriti shumë atë problem.”

Stojkoviq ka shkruar se “politika e mohimit të këtij realiteti, të cilën e transmetoi Beogradi, bëri që Kosova të bëhet anëtare e Këshillit të Evropës pa asnjë ndikim nga Serbia.”

“Një politikë korrekte do të përfshinte ndihmën e Beogradit për t’u bërë anëtare e Këshillit të Evropës dhe me atë gjest Serbia do të shfaqte një fytyrë të bukur, pajtuese, e cila me siguri do të mirëpritej nga e gjithë Evropa dhe do të njihej si një vend që duket. për të ardhmen dhe jo për të kaluarën, e cila do të përmirësonte reputacionin e saj të vendit është rritur jashtëzakonisht dhe Serbia do të kishte një shans të ri për integrim real dhe thelbësor në BE.”

Stojkoviq, në fund ka thënë se Serbia ka nevojë për një politikë të re që do të ndërtojë marrëdhëniet më të mira të mundshme me të gjithë fqinjët e saj.