Spasovski: Me Bullgarinë duhet kërkohet zgjidhje përmes respektit të ndërsjellë - Gazeta Express

Spasovski: Me Bullgarinë duhet kërkohet zgjidhje përmes respektit të ndërsjellë

Ballina

Gazeta Express

27/11/2020 15:34

Ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski beson se faktet që populli maqedonas e ka realizuar sovranitetin e tij në AVNOJ-in Jugosllav, se KAÇKM është konfirmim i gjuhës dhe identitetit maqedonas, se shtetësia jonë bazohet në antifashizëm, dhe se vendi u çlirua nga luftëtarët maqedonas nga Lufta Nacionalçlirimtare janë të padiskutueshme dhe kjo nuk mund të vihet në dyshim.

Megjithatë, thotë ai, që të vazhdojë Maqedonia e Veriut të ecë përpara duhet të gjinden zgjidhje me Bullgarinë përmes dialogut dhe respektit të ndërsjellë midis dy vendeve dhe popujve.

“Është shumë e rëndësishme të përsërisim edhe një herë disa fakte të padiskutueshme, dhe kjo është e para që populli maqedonas ushtroi sovranitetin e tij në AVNOJ-in Jugosllavi, që KAÇKM është konfirmim historik i gjuhës sonë maqedonase dhe identitetit maqedonas dhe shtetësia jonë mbështetet veprat e antifashizmit. Në asnjë moment nuk ishte dhe nuk duhet të jetë në pyetje. Sepse ajo që bënë luftëtarët në Luftën Nacionalçlirimtare kundër fashizmit është krijimi i një shteti maqedonas në të cilin konfirmohet gjuha maqedonase dhe identiteti maqedonas”, tha ministri Spasovski në konferencën e sotme për media, duke iu përgjigjur një pyetje gazetari në lidhje me qëndrimin e kryeministrit Zoran Zaev për Bullgarin në Agjencinë BGNES.

Interesi i Republikës së Maqedonisë së Veriut, interesi i maqedonasve, interesi i qytetarëve që jetojnë në vendin tonë, e ardhmja, perspektiva e këtij vendi, e këtij populli, theksoi Spasovski, duhet të jetë në fokusin e vëmendjes sonë.

“Në fakt, ky është angazhimi i kryeministrit dhe Qeverisë – për të bërë gjithçka në të ardhmen të vazhdojmë në këtë rrugë që nënkuptojnë perspektiva të caktuara, dhe sigurisht që vjen në gjetjen e zgjidhjeve që mund të arrihen vetëm përmes dialogut. Pra, në asnjë moment deklaratat ekstremiste nga asnjëra palë nuk mund të na çojnë përpara dhe të çojnë drejt një zgjidhjeje. Duhet të bëhet me maturi, me një vizion të fortë dhe të qartë se çfarë duhet të bëjmë në të ardhmen, cilat janë perspektivat tona dhe me respekt të ndërsjellë për historinë tonë, veçantinë tonë”, tha Spasovski.

Ai theksoi se gjuha maqedonase dhe identiteti maqedonas janë diçka për të cilën askush nuk mund dhe nuk duhet të flasë dhe të mos negociojë, sepse, siç tha ai, është e drejtë e vetëvendosjes.