Sot shënohet për herë të parë “Dita e Autorëve Evropianë” - Gazeta Express
string(55) "sot-shenohet-per-here-te-pare-dita-e-autoreve-evropiane"

Sot shënohet për herë të parë “Dita e Autorëve Evropianë”

Arte

Gazeta Express

27/03/2023 16:20

Dita e Autorëve Evropianë është një nismë e Komisionit Evropian, e udhëhequr nga komisioneri Gabriel, për të rilidhur brezat e rinj me leximin e librave dhe për t’i ndihmuar ata të zbulojnë diversitetin e letërsisë evropiane.

Fuqizimi i brezave të rinj përmes leximit

Lexo Edhe:

Si dhe të ndihmojë të rinjtë të rilidhen me librat, kjo festë vjetore synon të tregojë se si letërsia mund të jetë një mjet për fuqizimin individual. Librat dhe leximi mund t’u mundësojnë njerëzve në arsimin e mesëm të angazhohen me sfida të vazhdueshme sociale dhe personale.

Kjo ditë është gjithashtu një mundësi për të theksuar rëndësinë e të gjitha programeve dhe iniciativave që tashmë po zhvillohen në vende të veçanta të BE-së për të promovuar leximin.

Aktivitete të organizuara gjatë Ditës së Autorëve Evropianë

Edicioni i parë i Ditës së Autorëve Evropianë do të mbahet më 27 mars 2023.

Gjatë ditës organizohen 3 aktivitete paralele:

Seancat e leximit në shkolla

Turne me autorë evropianë

Dita e konferencës së autorëve evropianë

Një konferencë për promovimin e leximit

Komisioni Evropian organizon më 27 mars 2023 një konferencë njëditore në Sofje (Bullgari) për promovimin e leximit. Veprimtaria po mbledh përfaqësuesit e shteteve anëtare të ministrive të Kulturës ose Arsimit, institucionet përkatëse publike dhe organizatat kombëtare joqeveritare aktive në këtë fushë si dhe organizatat që përfaqësojnë sektorët e librit dhe kulturës në nivel evropian.

Konferenca është një mundësi për të shkëmbyer shembuj dhe praktika se si sistemi arsimor dhe sektori i librit po bashkëpunojnë për të zbatuar veprime për promovimin e leximit në shkolla në nivel lokal, kombëtar dhe evropian.