Sot në Kalendar/ Jean-François Lyotard - Gazeta Express
string(37) "sot-ne-kalendar-jean-francois-lyotard"

Sot në Kalendar/ Jean-François Lyotard

Arte

Gazeta Express

10/08/2022 16:35

Jean-François Lyotard , ishte filozof dhe shkrimtar francez (lindi më 10 gusht 1924, Versajë , Francë – vdiq më 21 prill 1998, Paris), filozof francez dhe figurë udhëheqëse në lëvizjen intelektuale të njohur si postmodernizmi.

Si i ri, Lyotard mendoi të bëhej murg, piktor dhe historian. Pas studimeve në Sorbonë, ai përfundoi një agrégation (diplomë mësimdhënieje) në filozofi në vitin 1950 dhe iu bashkua fakultetit të një shkolle të mesme në Kostandin, Algjeri. Në vitin 1954 ai u bë

Lexo Edhe:

anëtar i Socialisme ou Barbarie (“Socializëm apo Barbarizëm”), një grup socialist anti-stalinist, duke kontribuar me ese në revistën e tij (e quajtur edhe Socialisme ou barbarie ) që kritikonin ashpër përfshirjen koloniale franceze në Algjeri. Në vitin 1966 filloi mësimdhënien e filozofisë në Universitetin e Parisit (Nanterre); në vitin 1970 ai u transferua në Universitetin e Parisit VIII (Vincennes–Saint-Denis), ku u emërua profesor emeritus në vitin 1987. Në vitet 1980 dhe 1990 ai dha mësim gjerësisht jashtë Francës. Ai ishte profesor i frëngjishtes në Universitetin e Kalifornisë, Irvine, nga viti 1993 dhe profesor i frëngjishtes dhe filozofisë në Universitetin Emory në Atlanta, Georgia, SHBA, nga viti 1995

Në veprën e tij të parë të madhe filozofike,Diskursi/Figura (1971), Lyotard dalloi midis kuptimit të shenjave gjuhësore dhe kuptimit të arteve plastike si piktura dhe skulptura . Ai argumentoi se, për shkak se mendimi ose gjykimi racional është diskursiv dhe veprat e artit janë në thelb simbolike, disa aspekte të kuptimit artistik – të tilla si pasuria simbolike dhe piktoreske e pikturës – do të jenë gjithmonë përtej kuptimit të arsyes. NëEkonomia Libidinale (1974), një vepër e ndikuar shumë nga kryengritja studentore pariziane e majit 1968, Lyotard pohoi se “dëshira” i shpëton gjithmonë veprimtarisë përgjithësuese dhe sintetizuese të qenësishme në mendimin racional; në vend të kësaj, arsyeja dhe dëshira qëndrojnë në një marrëdhënie tensioni të vazhdueshëm.

Në veprën e tij më të njohur dhe më me ndiikim, ‘The Postmodern Condition’(1979), Lyotard e karakterizoi epokën postmoderne si një epokë që ka humbur besimin në të gjitha “metanarrativat” madhështore, totalizuese – idetë abstrakte në termat e të cilave mendimtarët që nga koha e iluminizmit janë përpjekur të ndërtojnë shpjegime gjithëpërfshirëse të përvojës historike. . E zhgënjyer me pretendimet madhështore të metanarrativave si “arsyeja”, “e vërteta” dhe “progresi”, epoka postmoderne është kthyer në petits récits më të vogla, më të ngushta (“rrëfime të vogla”), të tilla si historia e jetës së përditshme dhe e margjinalizuar.  Në veprën e tij më të rëndësishme filozofike,Dallimi: Fraza në mosmarrëveshje (1983), Lyotard i krahasoi diskurset me “lojërat gjuhësore”, një nocion i zhvilluar në veprën e mëvonshme të Ludwig Wittgenstein (1889–1951); Ashtu si lojërat gjuhësore, diskurset janë sisteme diskrete të veprimtarisë së drejtuar nga rregullat që përfshijnë gjuhën. Për shkak se nuk ka një grup të përbashkët supozimesh në lidhje me të cilat mund të gjykohen pretendimet ose pikëpamjet e tyre kontradiktore (nuk ka “arsye” ose “të vërtetë” universale), diskurset janë në pjesën më të madhe të pakrahasueshme. Prandaj, imperativi themelor i politikës postmoderne është krijimi i komuniteteve në të cilat respektohet integriteti i lojërave të ndryshme gjuhësore – komunitete të bazuara në heterogjenitet, konflikt dhe “dissensus”.

Thëniet e tij më të njohura:

“Njohuria shkencore është një lloj ligjërimi”

“Klasa në pushtet është dhe do të vazhdojë të jetë klasa e vendimmarrësve”

“Dija prodhohet dhe do të prodhohet për t’u shitur, është dhe do të konsumohet për t’u vlerësuar në një prodhim të ri: në të dyja rastet, qëllimi është shkëmbimi”

“Dikush mund të vendosë që roli kryesor i dijes është si një element i domosdoshëm në funksionimin e shoqërisë dhe të veprojë në përputhje me atë vendim, vetëm nëse ka vendosur tashmë se shoqëria është një makinë gjigante”

“Nëse dëshirojmë të diskutojmë njohuritë në shoqërinë më të zhvilluar bashkëkohore, duhet t’i përgjigjemi pyetjes paraprake se çfarë përfaqësimi metodologjik duhet të aplikojmë në atë shoqëri”

/Gazeta Express