Sot në Kalendar/ Harriet Martineau - Gazeta Express
string(33) "sot-ne-kalendar-harriet-martineau"

Arte

Gazeta Express

27/06/2022 15:13

Sot në Kalendar/ Harriet Martineau

Arte

Gazeta Express

27/06/2022 15:13

U lindë më 12 qershor, 1802 dhe vdiq me 27 qershor 1876. Ishte tregimtare, eseiste, gazetare dhe shkrimtare e ekonomisë e historisë, ajo bënte pjesën në kastën e shquar intelektuale të asaj kohe në Angli. Puna e parë e Martineau që bëri bujë në publikë ishte seria me tregime në fushën e ‘ekonomisë klasike’, veçanërisht idetë e Thomas Robert Malthus dhe David Ricardos.

Një udhëtim në Lindjen e Mesme do ta shtynte Martineaun të studionte zhvillimin e religjionit. Ajo u bë tejet skeptike në besimet e saj për religjionin duke përfshirë këtu edhe pjesën e saj që i takonte një ateisteje.

Lexo Edhe:

Martineau e humbi dëgjimin në moshë shumë të re  dhe me vonë pati probleme me zemër dhe sëmundje tjera.

Thëniet e saj më të njohura:

“Më mirë të jetosh më të mirën sot, të mendosh më të mirën sot, dhe të veprosh më të mirën sot, e sotmja është sigurt përgatitja më e mirë për nesër dhe për të gjitha të nesërmet e tjera që na ndjekin”

“Lexuesit janë të shumtë, mendimtarët janë të rrallë”

“Dhimbja është thjeshtë një maskim i bekimeve që përndryshe janë të paarritshme”

“Kanë qenë disa gjëra në jetën time që kanë pasur ndikim në mendjen time më shumë së sa posedimi i një pjese toke”

/Gazeta Express