Sipas psikologes së Harvardit, këto janë 5 frazat toksike që përdorin ata që duan debat - Gazeta Express
string(86) "sipas-psikologes-se-harvardit-keto-jane-5-frazat-toksike-qe-perdorin-ata-qe-duan-debat"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

06/07/2023 19:23

Sipas psikologes së Harvardit, këto janë 5 frazat toksike që përdorin ata që duan debat

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

06/07/2023 19:23

Ndriçimi i gazit, ose përvoja e manipulimit në të cilën ndjenjat dhe perceptimi juaj i realitetit sfidohen, mund t’i ndodhë kujtdo. Kjo sjellje përdoret shpesh për të fituar pushtet dhe kontroll në marrëdhëniet ndërpersonale, veçanërisht në marrëdhëniet.

Të qenit në fund të kësaj sjelljeje mund të dëmtojë vetëvlerësimin tuaj dhe madje të çojë në ankth ose depresion.

Lexo Edhe:

Si një psikologe e arsimuar në Harvard, e specializuar në traumat dhe marrëdhëniet, Dr. Cortney S. Warren ka vënë re këtë nga ana e parë. Nëse dikush përdor ndonjë nga këto fraza, ai mund t’ju shqetësojë:

“Ti je i çmendur.”

Nxënësit e gazit do të përpiqen t’ju manipulojnë duke ju bërë të vini në dyshim mendjen tuaj. Komentet e drejtpërdrejta që minojnë këndvështrimin ose racionalitetin tuaj janë një taktikë e zakonshme.

Si të përgjigjeni:

“Ju lutem, mos e vini në dyshim aftësinë time për të menduar qartë.”

“Edhe nëse nuk pajtohemi, kështu më duket realiteti.”

“Ju jeni duke e ekzagjeruar.”

“Vetëm po bëja shaka!”

Shfrytëzuesit e gazit shpesh nënvlerësojnë komentet ose kritikat e tyre të këqija. Mund të shkaktojë dyshime se jeni shumë i ndjeshëm, edhe kur nuk jeni.

Si të përgjigjeni:

“Ai koment mund të ketë qenë qesharak për ty, por më ka lënduar.”

“Nuk më dukej sikur po bënit shaka dhe do të doja që të mos më flisnit kështu”.

“Ti më detyrove ta bëj.”

“Po ta them vetëm sepse të dua”.

Shfrytëzuesit e gazit justifikojnë komentet e tyre të shëmtuara – ndonjëherë abuzive – duke thënë se ato vijnë nga dashuria. Kjo mund ta bëjë të vështirë besimin në zorrët tuaja dhe vendosjen e kufijve të shëndetshëm.

Si të përgjigjeni:

“Unë e vlerësoj që më do, por nuk e pranoj mënyrën se si më flet.”

“Kjo nuk është mënyra se si dua të më duan.”

“Ky është i gjithë faji juaj.”

“Të gjithë janë dakord me mua, vetëm ti je e vështirë.”

Duke u lidhur në mënyrë të rreme me të tjerët, ndezësit e gazit mund të përpiqen t’ju manipulojnë për të besuar se keni nevojë për ta. Qëllimi i tyre është t’ju bindin se jeni vetëm dhe se askush tjetër nuk do t’ju tolerojë.

Si të përgjigjeni:

“Unë do ta vlerësoja nëse do të flisnit për veten tuaj dhe jo për njerëzit e tjerë.”

“Dëgjoj se më keni të vështirë/të vështirë. Le të qëndrojmë të fokusuar në këtë”.

“Problemi i vërtetë është…”

Kur përballen, ndezësit e gazit mund të përpiqen të largojnë vëmendjen nga vetja. E bën më të lehtë të qëndrosh i fokusuar në atë që nuk shkon me dikë ose diçka tjetër.

Si të përgjigjeni:

” Të lutem, mos e ndrysho temën.”

“Duket sikur nuk dëshiron të pranosh se si po kontribuon në problem.”/abcnews.al