Simptomat e koronavirusit, kur duhet të shkoni tek mjeku? - Gazeta Express

Simptomat e koronavirusit, kur duhet të shkoni tek mjeku?

Gazeta Express

30/03/2020 18:58

Çfarë është Covid-19?

Kjo është një sëmundje e shkaktuar nga një anëtar I familjes së koronavirusëve, I cili nuk është parë kurrë më herët, dhe është krejtëisht I panjohur. Sikurse, anëtarët tjerë të koronavirusëve, edhe ky virus është transferuar nga kafshët tek njerëzit.

Cilat janë simptomat e kësaj sëmundjeje?

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, simptomat më të shpeshta të COVID-19, janë ethe, kollitje, lodhje dhe vështirësi në frymëmarrje. Disa pacientë mund të përjetojnë edhe simptoma të tjera, si: fyt I thatë, rrjedhje të hundve, diarre dhe dhimbje të muskujve. Përafërsisht 80% e të infektuarve, e marrin veten va pasur nevojë të trajtohen. Ndërsa, sipas OBSH-së,  një në gjashtë njerëz, sëmuren dhe vërjetojnë simptoma serioze, duke pasur nevojë për trjtim specialistik.

A duhet të shkoni tek mjeku nëse keni temperaturë apo kollitje?

Sipas ekspertëve shëndetësorë, të shkuarit në emergjencë, nuk është hapi I duhur që duhet ta merrni. Ju duhet të qëndroni të izoluar në shtëpi për 7 ditë, për të shmangur infektimin e pesonave të tjerë. Nëse simptomat fillojnë dhe bëhen më serioze, atëherë duhet të kerkoni ta bëni testin, dhe më pas t’iu përshkruar terapia e duhur.

Sa njerëz janë infektuar?

Shfirat e personave të ifnektuar, janë duke u rritur çdo ditë. Sot, numri I të infektuarve në të rë botën është 720.000 persona, nëmë shumë se 150 vende. Ndërsa kanë humbur jetën 35.000. deri tani italia ka numrin më t ëlartë të viktimave, përkatësisht 10.000 vdekje, e pasuar nga Spanja me 6.800 të vdekur. Ndërkaq, 150.000 të tjerë, kanë arritur të shërohen. /The Guardian. /Gazeta Express