Siluri: Krijesa më e frikshme që jeton në ujërat e Kosovës - Gazeta Express

Siluri: Krijesa më e frikshme që jeton në ujërat e Kosovës

Lajme

Gazeta Express

15/08/2020 13:22

Në liqenin artificial të Badovcit jeton siruli, një prej krijesave më të mëdha e të frikshme të Kosovës.

Gjatësia e tij mund të arrij deri në 9 metra. Gjatësia më e madhe që është parë deri më tani në këtë liqe është 4 deri në 5 metra.

Liqeni i Badocit është liqe akumulues në lumin Graçanka, dy kylometra nga vendbanimi Graçanicë.

Liqeni akumulues-artificial i Badofcit është ndërtuar në periudhën nga viti 1963 – 1966 me qëllim të furnizimit me ujë të Prishtinës. Lartësia e digës është 52 m, ndërsa gjerësi prej 246 m.

Liqeni është ndërtuar në luginën e Badovcit, pranë minierës së Kishnicës.

Kur është i mbushur përplotë, liqeni është 3.5 km i gjatë dhe 500 m i gjerë, thellësia maksimale është 30 m, dhe vëllimi i përgjithshëm arrinë 26 milion metra kub ujë.