Si të parandaloni kondensimin në dritare? - Gazeta Express

Fun

Gazeta Express

13/11/2021 17:23

Si të parandaloni kondensimin në dritare?

Fun

Gazeta Express

13/11/2021 17:23

Pavarësisht se sa e vjetër apo e re është shtëpia juaj, kondensimi mund të ndikojë në dritaret në çdo shtëpi.

Këto dritare të mjegulluara, të cilat janë të lagura në prekje, mund të duken të padëmshme, por mos pastrimi i dritareve me mjegull mund të çojë në akumulimin e mykut të zi.

Lexo Edhe:

Nga ajrimi i shtëpisë tuaj te përdorimi i ventilatorëve dhe dehumidifikuesve, është më mirë të mësoni mënyra për të shmangur mjegullimin e dritareve.

Pse keni kondensim në dritaret tuaja në muajt e dimrit?

Avulli errëson dritaret kur lagështia në ajrin e lagësht takohet me një sipërfaqe të ftohtë të ngjashme me dritaren. Kontakti e kthen ajrin e lagësht në një lëng të quajtur kondensim. Gjatë muajve të dimrit, kjo ndodh më shpesh, sepse ngrohjen do ta keni gjithmonë të ndezur, por ajri jashtë është shumë më i ftohtë.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se dritaret tuaja mund të jenë të mjegulluara për shkak të faktorëve të tjerë si dushi dhe gatimi.

Ventilimi

Balancimi i nxehtësisë në shtëpi me një sasi të caktuar ajri të pastër është çelësi për të reduktuar lagështinë në ajër. Prandaj, kujdesuni që dritaret të hapen rregullisht, veçanërisht gjatë ditëve me diell të dimrit.

Organizoni bimë shtëpie

Bimët e brendshme në një pjesë të shtëpisë ose në dhomë do të shkaktojnë më shumë lagështi në atë zonë, veçanërisht në dimër. Pra, lëvizni bimët tuaja të shtëpisë dhe shpërndani ato nëpër shtëpi gjatë muajve të ftohtë.

Investoni në një dehumidifikues

Një nga gjërat më të rëndësishme që ndihmon në uljen e mjegullës në dritare është kontrolli i nivelit të lagështisë në ajër. Kjo mund të arrihet duke përdorur një dehumidifikues ose ventilator. Dehumidifikuesit jo vetëm që reduktojnë nivelin e lagështisë në ajër, por gjithashtu ndihmojnë në eliminimin e alergjive dhe merimangave.

Mos i thani rrobat brenda

Ventilimi i rrobave mund të duket më i lirë sesa përdorimi i tharëses gjatë dimrit, por mund të ndihmojë në ruajtjen e lagështirës në shtëpi duke shkaktuar rritjen e mykut.

Gjithashtu, shmangni përdorimin e radiatorëve për të tharë rrobat gjatë dimrit dhe përpiquni të bëni larjen dhe tharjen në një dhomë. Vendi më i mirë për të tharë rrobat brenda është banja. Vareni në një litar rrobash, ajrosni banjën dhe mbyllni derën për të lejuar që lagështia të dalë nga dritarja ose ventilatori.