Si të mbani nën kontroll kolesterolin - Gazeta Express
string(37) "si-te-mbani-nen-kontroll-kolesterolin"

Si të mbani nën kontroll kolesterolin

Shneta

Gazeta Express

05/09/2023 13:35

Si rregull i përgjithshëm, të gjithë mbi 30 vjeç duhet të kontrollojnë presionin e gjakut në çdo vizitë te mjeku dhe të gjithë mbi 40 duhet të bëjnë një kontroll sistematik parandalues, thotë Dr. Ross Walker, kardiolog dhe autor i librit ” Pesë fazat e shëndetit”.

“Nëse nuk e keni kontrolluar kurrë kolesterolin, askush në familjen tuaj nuk ka pasur atak në zemër para moshës 60 vjeç, nuk keni pirë duhan dhe nuk jeni diabetik, atëherë në moshën 40 vjeç duhet të keni kolesterolin, trigliceridet dhe sheqeri në gjak i matur.”

Lexo Edhe:

Sipas Dr. Walker, edhe nëse keni kolesterol të ngritur, nuk keni nevojë domosdoshmërisht të filloni mjekimin. Jo të gjithë kanë nevojë për ulje agresive, thotë ai, veçanërisht pasi statinat mund të kenë efekte anësore afatgjata. Nëse jeni 45 vjeç dhe mjeku juaj dëshiron t’ju përshkruajë statina, fillimisht matni nivelin e kalciumit në arteriet tuaja koronare. Nëse është i ulët ose minimal, kolesteroli nuk është problem.

Ju duhet të kontrolloni nivelet e kolesterolit, triglicerideve dhe sheqerit në gjak edhe më herët nëse jeni në rrezik për sëmundje të zemrës, si kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut ose një histori familjare e sëmundjeve të zemrës.

Dieta dhe ushtrimet fizike mund të korrigjojnë nivelet e kolesterolit deri në 20 për qind. Humbja e peshës, nëse është e nevojshme, mund të përmirësojë shëndetin tuaj në vetëm gjashtë javë.

Dr. Walker këshillon të gjithë për pesë gjëra kyçe për të përmirësuar stilin e tyre të jetesës.

Nuk ka varësi. Ju nuk mund të jeni të shëndetshëm dhe të pini, pini duhan ose drogë. Duhet të flini cilësor, të hani ushqim cilësor dhe në përgjithësi, të hani më pak ushqim. Ju duhet të ushtroni nga tre deri në pesë orë në javë. Mundohuni të përballeni më mirë me stresin dhe të jeni të lumtur. Këto pesë gjëra janë treguar se zvogëlojnë rrezikun e të gjitha sëmundjeve me një mesatare prej 60 deri në 70 për qind.