Si të martoheni në Austri si i huaj? - Gazeta Express
string(35) "si-te-martoheni-ne-austri-si-i-huaj"

Lajme

Gazeta Express

26/05/2024 22:15

Si të martoheni në Austri si i huaj?

Lajme

Gazeta Express

26/05/2024 22:15

Ashtu si me shumicxn e çështjeve zyrtare në Austri, martesa përfshin shumë burokraci. Ja çfarë duhet të dini për procesin për të huajt.

Martesa është një kohë emocionuese, por gjithashtu kërkon një sasi të caktuar dokumentesh zyrtare – veçanërisht nëse jeni i huaj në Austri, transmeton albinfo.at.

Lexo Edhe:

Për ta bërë procesin më të lehtë, këtu gjeni disa udhëzime ku përfshihen edhe takimet kryesore dhe dokumentet që ju nevojiten.

Kush mund të martohet në Austri?

Burrat dhe gratë nga mosha 18 vjeç mund të martohen në Austri. Çiftet e të njëjtit seks lejohen të martohen në Austri, edhe nëse njëri prej bashkëshortëve vjen nga një vend që nuk i njeh martesat e të njëjtit seks.

Megjithatë, ka tre grupe që nuk lejohen të martohen: të afërmit e gjakut në linjë të drejtpërdrejtë (p.sh. ndërmjet vëllezërve ose gjysmëvëllezërve), marrëdhëniet birësuese dhe nëse dikush tashmë është i martuar ose në një partneritet të regjistruar (bigamia).

Vetëm martesat civile janë të ligjshme në Austri, kështu që dokumentet zyrtare bëhen gjithmonë nga një oficer i gjendjes civile, edhe nëse një ceremoni simbolike zhvillohet diku tjetër.

Cili është procesi?

Për rezidentët ndërkombëtarë në Austri, procesi fillon me caktimin e terminit në ambasadën e vendit ku ata kanë shtetësinë. Kjo është për të marrë një dokument të statusit martesor (Eidesstattliche Versicherung des Familienstandes), i cili vërteton se ju lejohet të martoheni ose të hyni në një partneritet civil dhe përfshin betimin.

Megjithatë, për personat nga Gjermania, Italia dhe Zvicra, dokumenti i gjendjes martesore mund të merret nga zyra e gjendjes civile në vendin e tyre.

Për të caktuar një takim në një ambasadë, do t’ju duhet një datë e konfirmuar për martesën me autoritetet lokale të gjendjes civile të vendit ku keni ndërmend të martoheni. Në Vjenë, kjo mund të rezervohet në zyrat e gjendjes civile të qytetit, të njohura edhe si MA 63.

Gjithashtu, dokumenti i statusit martesor është i vlefshëm vetëm për gjashtë muaj, ndaj kini parasysh këtë kur planifikoni datën e dasmës dhe caktoni një takim në ambasadë.

Prisni të paguani një tarifë për takimin në ambasadë. Për shembull, ambasada britanike kërkon 50 £ për këtë shërbim.

Është gjithashtu e rëndësishme që dokumenti i statusit martesor të mbahet në një vend të sigurt pasi do t’ju duhet ta paraqisni atë në zyrën e gjendjes civile (Standesamt) kur të martoheni.

Çfarë dokumentesh ju nevojiten?

Për të marrë dokumentin e statusit martesor, shumicës së njerëzve do t’u kërkohet të japin një pasaportë, certifikatë të plotë lindjeje, vërtetim të vendbanimit në Austri (Meldebestätigung), pasaportën e partnerit tuaj dhe vërtetimin e vendbanimit.

Nëse ju ose partneri juaj jeni rezident në një vend tjetër, pyesni ambasadën se çfarë dëshmie qëndrimi duhet të sillni në takim. Nëse dokumenti nuk është në gjermanisht, mund t’ju duhet ta përktheni atë, shkruan thelocal.

Dhe, nëse ju ose partneri juaj jeni të divorcuar, të ve ose më parë në një partneritet civil, do t’ju duhet të sillni dëshmi se marrëdhënia është ndërprerë ose një certifikatë vdekjeje.

Për dasmën aktuale, të huajt do të duhet të sjellin dokumentin e statusit martesor, një certifikatë lindjeje me apostile dhe një përkthim zyrtar dhe një pasaportë.

Dasma turistike në Austri

Nëse nuk jetoni në Austri, por ju pëlqen ideja për t’u martuar në vend, atëherë procesi është i ngjashëm.

Do t’ju duhet një certifikatë zyrtare nga ambasada juaj që thotë se ju lejohet të martoheni, ose do t’ju duhet të udhëtoni në Austri për të marrë dokumentin e statusit martesor.

Do t’ju duhet gjithashtu të paraqisni pasaportat, certifikatat e lindjes dhe vërtetimin e vendbanimit.

Çiftet duhet të regjistrohen në zyrat lokale të gjendjes civile ku synojnë të martohen dhe të dorëzojnë çdo dokument të kërkuar. Megjithatë, çdo shtet ka kërkesa të ndryshme kur bëhet fjalë për përkthimet.

Për shembull, në Vjenë, mund të paraqisni dokumente ndërkombëtare ose një version të përkthyer. Ndërsa në Salzburg duhet të dorëzohet një kopje origjinale e një dokumenti në gjuhë të huaj dhe një përkthim i vërtetuar.

Nuk ka periudhë qëndrimi në Austri para martesës, megjithëse burokracia e nevojshme mund të marrë dy deri në katër javë për të përfunduar. Pra, mbani në mend këtë nëse planifikoni një martesë në Austri.