Si ndikon serotonina me çrregullimet e të ngrënit? - Gazeta Express
string(49) "si-ndikon-serotonina-me-crregullimet-e-te-ngrenit"

Si ndikon serotonina me çrregullimet e të ngrënit?

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

03/06/2022 18:35

Serotonina është një kimikat i prodhuar më së shumti në traktin tonë tretës.

Serotonina ka detyrën e rëndësishme të vendosjes se cilat qeliza të trurit të “fiken” (frenojnë) gjatë bisedave qelizore.

Lexo Edhe:

Pse njerëzit kanë nivele të ndryshme të serotoninës?

Trupat tanë kërkojnë sasi të caktuara të serotoninës për të funksionuar në mënyrë optimale. Megjithatë, jo trupi i të gjithëve prodhon sasinë “optimale” të serotoninës. Një arsye pse njerëzit kanë nivele të ndryshme të serotoninës janë gjenet tona, të cilat përcaktojnë se sa serotonin prodhon trupi ynë. Për shumë njerëz, manuali i udhëzimeve për serotoninën prodhon një numër efikas të pjesëve, duke i bërë këta njerëz më elastikë ndaj disa çrregullimeve, si depresioni.

Serotonina dhe çrregullimet e të ngrënit

Ndërsa ne e dimë se serotonina luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e çrregullimit të të ngrënit (ED), saktësisht se si mbetet e paqartë. Njerëzit që hanë me tepricë (p.sh., çrregullimi i ngrënies së tepërt (BED) dhe bulimia nervosa (BN)) priren të kenë nivele më të ulëta se mesatarja e serotoninës.4 Kjo ka kuptim duke marrë parasysh se disa karakteristika të BED mund të ndikohen nga serotonina e ulët.

Çrregullimet e kufizimit të serotoninës dhe ushqimit

Marrëdhënia midis ushqimit kufizues (p.sh., anoreksia nervore (AN)) dhe serotoninës është pak më konfuze. Ndërsa disa studime kanë gjetur se njerëzit me AN kanë nivele më të ulëta se mesatarja e serotoninës, gjetje të tjera sugjerojnë se njerëzit me AN kanë nivele më të larta se mesatarja e serotoninës dhe se këto nivele jashtëzakonisht të larta fshihen nga uria.4 Kjo ndodh sepse gjatë kufizimit të ushqimit serotonina jonë nivelet bien.