Si ndikojnë lajmet politike në trurin tonë? - Gazeta Express
string(42) "si-ndikojne-lajmet-politike-ne-trurin-tone"

Shneta tjera

Gazeta Express

07/03/2024 23:12

Si ndikojnë lajmet politike në trurin tonë?

Shneta tjera

Gazeta Express

07/03/2024 23:12

Shumë njerëz shpenzojnë shumë kohë për lajmet politike. Por vitet e fundit, dhe veçanërisht këtë vit, me zgjedhjet e ardhshme në shumë demokraci perëndimore, është bërë edhe më e theksuar.

Gjetjet psikologjike në lidhje me mënyrën se si truri përpunon informacionin mund të na ndihmojnë të kuptojmë ndryshimet në mënyrën se si njerëzit në skaje të ndryshme të spektrit politik reagojnë dhe “tretin” lajmet. Ndërsa është thënë shumë për asimetrinë mes asaj se si njerëzit në të majtë dhe të djathtë janë kritikë ndaj burimeve të lajmeve, pika këtu është më e qartë, por më befasuese (dhe gjithashtu më pak e diskutueshme).

Lexo Edhe:

Një ndryshim i madh dhe i matshëm midis zakoneve të konsumimit të lajmeve të të majtëve dhe të djathtëve është se njerëzit me pikëpamje të majta marrin një pjesë të konsiderueshme të lajmeve të tyre nga programet e bisedave (pothuajse ekskluzivisht të krahut të majtë) të natës vonë, ndërsa shikuesit e krahut të djathtë jo. . Disa nga këto shfaqje janë qesharake. Seth Meyers, Jimmy Kimmel, Stephen Colbert dhe Jon Stewart vërtet mund t’ju bëjnë të qeshni. Por kur bëhet fjalë për ndikimin politik, është një ide e keqe t’i merrni lajmet tuaja politike nga emisionet e bisedave të natës vonë.

Për ta parë këtë, ne duhet t’i drejtohemi kërkimit mbi “efektin e ndikimit të vazhdueshëm” – fenomeni psikologjik ku informacioni që ne e dimë se është i rremë mbetet ende në kokën tonë dhe ndikon në të menduarit dhe veprimin tonë.

Këtu është një nga eksperimentet më të famshme të ndikimit të vazhdueshëm, i kryer në laboratorin e Colin Seifert në Universitetin e Miçiganit në 1994. Konfigurimi eksperimental është si më poshtë: së pari, eksperimentuesi ju tregon një histori. Nuk e keni idenë se çfarë do të kishit të bënit me këtë histori. Ja një shembull: një tregim për zjarrin e magazinës me shumë detaje – ku ishte depoja, kush punonte atje. Në një moment eksperimentuesi ju thotë se në ambiente ruheshin kanaçe me bojë vaji dhe cilindra gazi. Por ajo menjëherë tërhiqet dhe ju thotë se në fakt nuk është e vërtetë. Ai thotë se nuk kishte fare kanaçe me bojë apo bombola gazi, kështu që ata nuk mund ta kishin ndezur zjarrin.

Pasi të bombardoheni me gjithë këtë informacion, ju kërkohet të përfundoni disa detyra për 10 minuta që nuk kanë lidhje me historinë. Më pas duhet t’i përgjigjeni disa pyetjeve në lidhje me zjarrin e magazinës. Zbulimi është se kur pyeten pse zjarri u përhap kaq shpejt, njerëzit thonë gjëra të tilla si: “Zjarret e naftës/naftës janë të vështira për t’u shuar”. Megjithëse informacioni për kanaçet e bojës së vajit ishte i rremë, shumica dërrmuese e pjesëmarrësve u përgjigjën për kanaçet e bojës dhe cilindrat e gazit.

Pjesëmarrësit e dinin mirë se ky informacion ishte tërhequr, por gjithsesi e përdorën atë në të menduarit e tyre. Informacioni i rremë nuk anulohet thjesht nga deklarata e qartë se është e rreme. Ato mbeten të paprekura dhe vazhdojnë të ndikojnë në procesin e arsyetimit.

Eksperimentet mbi efektin e ndikimit të vazhdueshëm, si ai i zjarrit të magazinës, tregojnë se sapo të mësoni diçka, është shumë e vështirë ta çmësoni atë, edhe nëse një pjesë e mendjes tuaj e di se është e rreme – ajo ushtron një ndikim të vazhdueshëm. Në eksperiment, informacioni i rremë korrigjohet në sekonda, por ai ende bën kërdi në të menduarit tonë. Por shumica e informacioneve të rreme që marrim gjatë gjithë jetës sonë nuk korrigjohen në pak sekonda. Pra, ka edhe më pak gjasa që ne të mund t’i ç’mësojmë të gjitha.

Kjo na kthen te lajmet. Siç tregon efekti i ndikimit të vazhdueshëm, çdo gjë që shihni ka një efekt në mendjen tuaj, edhe nëse e dini me të vërtetë se ajo që shihni është e rreme. Dhe, siç tregojnë këto eksperimente, pasi të keni një besim të caktuar, është shumë e vështirë ta humbni atë. Pra, nëse u tregoni shikuesve të krahut të majtë një politikan të djathtë që thotë lloj-lloj budallallëqesh dhe që tallen për to, kjo nuk ka efekt që ta bëjë shikuesin të besojë se ky politikan po thotë marrëzi. Nr. Mund të ketë efekt që të bëjë që shikuesi të jetë më i ekspozuar ndaj ideve të paraqitura (të pakuptimta ose jo) nga politikani i djathtë. Dhe, siç tregon efekti i vazhdueshëm i ndikimit, të qenit i ekspozuar ndaj çdo ideje, edhe nëse ato janë qesharake, edhe nëse e dimë se janë të rreme, do të vazhdojë të ndikojë në proceset tona të arsyetimit në të ardhmen.