Si mund të merrni helmim nga pula? - Gazeta Express
string(33) "si-mund-te-merrni-helmim-nga-pula"

Si mund të merrni helmim nga pula?

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

22/12/2022 18:52

Pula është një nga llojet e preferuara të mishit pikërisht sepse mund të përgatitet në mënyra të ndryshme.

Megjithatë, toksikologët paralajmërojnë se disa metoda të përgatitjes së mishit të pulës mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tuaj dhe të shkaktojnë helmim nga ushqimi.

Lexo Edhe:

Salmonela është shkaku i numrit më të madh të sëmundjeve ushqimore. Pula ndonjëherë mund të kontaminohet me këtë bakter, duke e bërë atë një burim kryesor të këtyre sëmundjeve. Në një dyqan ushqimor mesatar, rreth 1 në çdo 25 pako pule është e kontaminuar me salmonelë, zbuloi një raport i vitit 2018 nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA).

“Nëse hani mish pule të papjekur, mund të merrni helmim nga ushqimi. Mund të sëmureni edhe nëse hani ushqime të tjera ose pini pije të kontaminuara me mish pule ose lëngje të saj”, shpjegojnë ekspertët.

Përgatitja e llojeve të ndryshme të pulës mund të kontribuojë në përhapjen e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi.

Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, që nga viti 1998, zyrtarët kanë lidhur produktet e pulave të mbushura dhe të skuqura me 14 shpërthime të ndryshme dhe rreth 200 sëmundje.

Pse janë kaq problematike produktet e pulës së mbushur dhe të skuqur? Më shpesh arsyeja është se ato duken të gatuara nga jashtë, por brenda nuk trajtohen plotësisht me nxehtësi, gjë që është çelësi për të vrarë të gjitha bakteret.

“Poli i papërpunuar, duke përfshirë produktet e pulës së mbushur të ngrirë (p.sh. Cordon bleu), duhet të gatuhet në një temperaturë të brendshme prej 70°C për të vrarë bakteret e ushqimit si salmonela,” thotë eksperti i toksikologjisë. Kelly Johnson-Arbor.

Nëse pula nuk është gatuar në atë temperaturë, mund të sëmureni nëse pula është kontaminuar.

Kini kujdes se cilën pajisje përdorni për përgatitje

Nuk është një ide e mirë për të gatuar produktet e ngrira të pulës në mikrovalë, pasi kjo metodë e përgatitjes së pulës është shoqëruar historikisht me shpërthimet më të mëdha të sëmundjeve ushqimore.

“Përdorimi i furrave me mikrovalë nuk rezulton në ngrohjen e njëtrajtshme të produkteve të pulës së ngrirë, edhe kur pula është e mbuluar ose e kthyer gjatë procesit. “Përveç kësaj, furrat me mikrovalë që kanë fuqi më të ulët (600 W) zakonisht nuk i ngrohin produktet e ngrira të pulës mjaftueshëm për të vrarë salmonelën,” shpjegon Johnson-Arbor.

Ajo shton se nuk bëhet fjalë vetëm për mikrovalën.

“Ndërsa furrat mund ta arrijnë në mënyrë të besueshme këtë temperaturë, mikrovalët, tiganisjet e thella dhe tostierët jo gjithmonë e gatuajnë pulën plotësisht në temperaturën e kërkuar, duke rritur rrezikun e helmimit nga ushqimi”.

Johnson-Arbor thekson gjithashtu se shumë njerëz nuk i lexojnë udhëzimet e përgatitjes së ushqimit në paketim.