Si i bën paratë Facebook? - Gazeta Express

Si i bën paratë Facebook?

AutoTech

Gazeta Express

06/11/2021 21:57

Pavarësisht se ka mbi dy miliardë përdorues në platformën e saj, Facebook në të vërtetë nuk fiton para në përmbajtje ose direkt përmes bazës së përdoruesve të tij.

Në vend të kësaj, Facebook bën miliarda përmes reklamimit digjital, pasi Facebook ka diçka që kompanitë me të vërtetë duan, qasje në miliarda njerëz në mbarë globin që mund të blejnë produktet ose shërbimet e tyre. Në përgjithësi, kompania fiton rreth 85% të parave të saj nga reklamimi

Lexo Edhe:

Facebook është një gjigant i mediave sociale, me 2.23 miliardë përdorues aktivë të angazhuar dhe 400 përdorues të rinj që regjistrohen për të përdorur rrjetin çdo minutë. Me një aktivitet si ky nuk është çudi që kapitalizimi i tregut të Facebook qëndron në 450 miliardë dollarë dhe tregtimi i çmimit të aksioneve të tij në intervalin 155 dollarë. Me mundësinë e marrjes së parave nga burime të shumta, Facebook ka krijuar një themel të fortë në Wall Street si një gjigant financiar. Pjesë e fitimeve të Facebook është edhe rrjeti i aplikacioneve të cilat janë gjithashtu më të përdorurat të cilat janë :

Instagram – Blerë në vitin 2012 për 1 miliard dollarë, ky aplikacion mbi postimin e fotove ka pasur një numër të madh përdoruesish dhe është ndër rrjetet sociale më të njohura dhe të përdorura në botë.

WhatsApp – Facebook bleu WhatsApp për 19 miliard dollarë në 2014, duke e bërë atë blerjen më të madhe që kompania ka bërë vitet e fundit. WhatsApp është një platformë jashtëzakonisht e popullarizuar e mesazheve të çastit që reklamuesit do të donin të thyejnë, duke pasur parasysh përdorimin e saj të përhapur jo vetëm në SH.B.A., por në të gjithë botën.

Jibbigo –  Ky aplikacion për përkthimin e gjuhës, i siguruar nga Facebook në 2013, lejon që postimet dhe bisedat në Facebook të përkthehen në gjuhë të shumta.

Atlas Solutions –  Blerë nga Facebook në 2013 nga Microsoft, Atlas u mundëson reklamuesve që të monitorojnë në mënyrë efektive programet e tyre të kontaktit në media sociale.

Oculus VR – Realiteti virtual është një tjetër teknologji që shihet gjerësisht në qarqet e marketingut si një mjet i shkëlqyeshëm për afrimin e konsumatorit. Me blerjen e Facebook-ut të Oculus VR në vitin 2014, për 2 miliardë dollarë, Facebook tani ka një këmbë në derën e teknologjisë.

Dhe, pavarësisht se ka mbi dy miliardë përdorues në platformën e saj, Facebook në të vërtetë nuk fiton para në përmbajtje ose direkt përmes bazës së përdoruesve të tij. Në vend të kësaj, Facebook bën miliarda përmes reklamimit digjital, pasi Facebook ka diçka që kompanitë me të vërtetë duan, qasje në miliarda njerëz në mbarë globin që mund të blejnë produktet ose shërbimet e tyre. Në përgjithësi, kompania fiton rreth 85% të parave të saj nga reklamimi. Ja cilat format e reklamave që përdor Facebook për të fituar para:

 REKLAMIMET ME VETË-SHËRBIMIT

Ky lloj reklamimi përdoret gjerësisht në Facebook. Reklamimi vetë-shërbim i lejon kujtdo që të krijojë një reklamë në Facebook. Faqja e Menaxherit të Reklamave ndihmon reklamuesit të krijojnë reklamat e tyre, duke ofruar mjete të shënjestruara për të siguruar që reklama të arrijë audiencën e synuar.

REKLAMAT E SYNUARA

Facebook mban një sasi të madhe të të dhënave personale në bazën e përdoruesit të saj, duke përfshirë gjininë, moshën, hobi, zgjedhjet në karrierë, preferencat politike, preferencat e blerjeve – madje edhe ekipi i tyre i preferuar i bejzbollit. Kjo i lejon Facebook-ut të shesë hapësirë ​​reklame për kompani dhe organizata që duan të vendosen në një demografi specifike, si lojtarët e lojërave të videove ose pronarët e Range Rover. Ose, në mënyrë më të përgjithshme, reklamuesit mund të synojnë reklama në grupe më të mëdha njerëzish bazuar në preferencat politike, fenë, apo edhe moshën. Reklamuesit mund të përdorin mjete specifike si Reklamat Dinamike të Facebook për të tregtuar të gjithë inventarin e tyre të produkteve për përdoruesit në nivele të ndryshme të ardhurash, për të rritur shanset e tyre për të bërë një shitje. Reklamat e synuara janë një gjenerues i konsiderueshëm i të ardhurave për Facebook, dhe kjo është e gjitha për shkak të të dhënave që kompania mbledh në bazën e përdoruesit të saj.

REKLAMAT E FACEBOOK MESSENGER

Mjeti i gjithëpranishëm i Messenger lejon përdoruesit e Facebook të angazhohen në mënyrë private por gjithmonë e më shumë po vendosen reklama për të marrë fjalën në produktet dhe shërbimet e tyre. Pas Messenger, Facebook po kërkon të zgjerojë përdorimin e tij të reklamave të mesazheve përmes blerjes së WhatsApp.

REKLAMAT NË VIDEO

Tradicionalisht, Facebook Live ka lulëzuar si një mjet dixhital që lejon përdoruesit e Facebook të lidhen me video, duke u dhënë mundësi gjyshërve të lidhen me nipërit e tyre mijëra kilometra larg ose miqtë e vjetër të kolegjit të rilidhen në internet për të shkëmbyer histori të ditëve të tyre në universitet. Gjithnjë e më shumë, Facebook e shikon videon si një mjet efektiv për lidhjen e reklamuesve me përdoruesit e Facebook përmes Facebook Live. Transmetimet përmes Facebook Live janë në rritje, dhe Facebook po kapitalizon duke bërë reklama video në platformën e tij.

FACEBOOK MOBILE

Aplikacioni bazë celular i Facebook-ut gjeneron 83% të të ardhurave nga reklama në Facebook, duke e bërë celular mjetin më të madh dixhital të tij për të fituar para. Ndërsa Facebook vazhdon të eksplorojë platforma të reja reklamuese, pritet që Facebook për celular të mbartë barrën e të ardhurave për kompaninë, pasi reklamimi në celular rritet me një ritëm dyshifror mbi baza vjetore.

 GJENERIMI I TË DHËNAVE

Facebook vlerësohet të fitojë 85% të të ardhurave të saj totale nga reklamimi, por reklamat nuk janë burimi i vetëm i të ardhurave për kompaninë e mediave sociale. Gjenerimi i të dhënave është  një formë tepër përfituese për Facebook, megjithëse skandali i fundit i Cambridge Analytica, një shkelje e të dhënave që ekspozon 87 milion përdorues ndaj hakerave dhe hajdutëve të të dhënave, mund të ketë frenuar të ardhurat nga gjenerimi i të dhënave në Facebook. Vlerësohet se Facebook fiton 84 dollarë nga secili prej përdoruesve të saj në Amerikën e Veriut, dhe 27 dollarë nga secili prej përdoruesve të tij europian.

ÇFARË DUHET TË DINI PËR TË ARDHURAT NË FACEBOOK?

Përdoruesit e Facebook duhet të dinë që të ardhurat e kompanisë varen drejtpërdrejt nga 2.2 miliardë përdoruesit që përdorin faqen. Por ka disa gjëra që përdoruesit e Facebook duhet të dinë për përvojën e tyre të përdoruesit në faqe:

Shitja e të dhënave. Përsëri, nuk do të thotë që Facebook fiton para në shitjen e të dhënave tuaja personale. Facebook nuk dëshiron të marrë në biznes shitjen e të dhënave personale të përdoruesit, pasi kjo strategji nënvlerëson vlerën e kompanisë.

Ju nuk mund të ndani të dhëna me asnjë biznes në Facebook vetëm nëse jepni vetë leje. Nëse ju lejoni kompani të jashtme çdo përgjegjësi bie mbi ju.

Përdoruesit e Facebook mund të kontrollojnë saktësisht se çfarë të dhëna personale mban Facebook. Është një skedë e tërë e informacionit që rruhet në Facebook për ty gjithashtu ruhen edhe preferencat personale që Facebook po ndan me reklamuesit.