Shtyllat e dashurisë sipas budizmit - Gazeta Express
string(35) "shtyllat-e-dashurise-sipas-budizmit"

Fun

Gazeta Express

08/02/2023 22:36

Shtyllat e dashurisë sipas budizmit

Fun

Gazeta Express

08/02/2023 22:36

Kolonat e dashurisë sipas budizmit janë katër dhe u përshkruan nga mjeshtri i Zenit Thich Nhat Hanh. Në realitet, shtyllat e dashurisë janë të vërteta të thjeshta që, ndoshta pikërisht për këtë arsye, kalojnë pa u vënë re nga sytë tanë.

Ata na flasin për elemente thelbësore që duhen identifikuar, kultivuar dhe mbrojtur në familje, çift dhe marrëdhënie miqësie. Në fakt, ideali do të ishte t’i mbanim në mendje në marrëdhënien tonë të përgjithshme me veten dhe me botën.

Lexo Edhe:

Gëzimi, një nga shtyllat e dashurisë

Gëzimi është një shfaqje e ngazëllimit të brendshëm. Kjo do të thotë se jemi rehat me realitetin tonë dhe se jemi të kënaqur me të dhe se kjo ngjall entuziazëm dhe gëzim tek ne. Kjo nuk do të thotë se ky emocion është konstant ose se gjithmonë paraqet të njëjtin intensitet në çdo kohë. Përkundrazi, është një predispozitë.

Ata që janë të gëzuar ua transmetojnë këtë ndjenjë të tjerëve. Ashtu si ankthi ose trishtimi janë ngjitës, edhe gëzimi përhapet dhe ua zë shpirtin atyre që na rrethojnë me humor të mirë. Është një nga gurët e themelit të dashurisë për veten dhe për të tjerët.

Dhembshuri mes shtyllave të dashurisë

Dhembshuria nuk i vjen keq për një person tjetër, as duke e parë këtë të fundit si më të ulët ose të kufizuar. Siç tregon vetë fjala, është çështje e ndarjes së pasionit (në kuptimin e saj të vuajtjes) me tjetrën. Kuptoje dhimbjen dhe madje e ndjen si tënden. Prandaj, një akt empatie është vendimtar.

Dhembshuria është një pjesë themelore e dashurisë, sepse ajo presuposon një ndërrim midis ndjenjave tona dhe atyre të personit tjetër, si dhe pranimin dhe vlefshmërinë e brishtësisë dhe kufizimeve të tij. Falë dhembshurisë, në vend që t’i vëmë në dyshim këta të fundit, mësojmë t’i kuptojmë dhe të arrijmë t’i ndiejmë si tonat.

Kënaqësi reciproke, lumturi e shumëfishuar

Dihet se ka dashuri kur një person që gëzon ekzistencën e tij dhe shoqërinë e të tjerëve. Kjo presupozo dëshirën për t’i dhënë kohë dhe për ta bërë vërtet të ndihet prania e saj në sfidat që po has. Kjo do të thotë që ta përqendrojmë vëmendjen te ajo kur bisedojmë ose kur kemi një situatë të përbashkët.

Liria, baza e çdo gjëje

Budizmi tregon se nuk mund të jesh i lirë nëse nuk ka ekuilibër të brendshëm themelor. Ajo shprehet nëpërmjet qetësisë dhe qëndrimit ndaj çdo situate. Për të qenë në gjendje të duam veten dhe të tjerët, para së gjithash është thelbësore të qetësojmë ato mundime të brendshme që, ndonjëherë, na pushtojnë dhe parandalojnë që ndjenjat më pozitive të lulëzojnë.

Ata thonë se dashuria është një ndjenjë aktive, jo një ndjenjë e ndjeshme. Gjithkush është një mbështetje dhe një pikë referimi për njerëzit e dashur. Duke kultivuar gurët e themelit të dashurisë, ndikojë edhe në jetën e tjetrit…