Shmangni këto arra, ato janë veçanërisht të rrezikshme për fëmijët dhe gratë shtatzëna - Gazeta Express
string(85) "shmangni-keto-arra-ato-jane-vecanerisht-te-rrezikshme-per-femijet-dhe-grate-shtatzena"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/12/2023 19:40

Shmangni këto arra, ato janë veçanërisht të rrezikshme për fëmijët dhe gratë shtatzëna

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

04/12/2023 19:40

Zyra e Gjermanisë për Mbrojtjen nga Rrezatimi (BfS) ka paralajmëruar për rrezikun e mundshëm të konsumimit të arrave braziliane, duke vënë në dukje se këto arra të shijshme mund të jenë të kontaminuara me materiale radioaktive, veçanërisht me radium.

Ky shqetësim u drejtohet veçanërisht fëmijëve, grave shtatzëna dhe gjidhënies, duke pasur parasysh se radiumi ruhet në trup njësoj si kalciumi, veçanërisht në dhëmbë dhe kocka.

Lexo Edhe:

BfS thekson se megjithëse ky paralajmërim vlen për arrat braziliane, llojet e tjera të arrave janë të sigurta për t’u ngrënë. Arrat braziliane vijnë nga pyjet tropikale tropikale të Amerikës së Jugut, ku toka është natyrisht e pasur me radium. Ky kontaminim natyror mund të përbëjë rrezik, veçanërisht për anëtarët më të rinj të shoqërisë.

Është e rëndësishme të theksohet se megjithëse konsumimi i arrave braziliane në sasi të moderuar është përgjithësisht i sigurt për të rriturit, e njëjta sasi mund të rrisë ndjeshëm dozën e rrezatimit tek fëmijët. Sipas BfS, të rriturit në Gjermani zakonisht thithin një dozë vjetore rrezatimi prej rreth 300 mikrosievert përmes ushqimit, ndërsa edhe një sasi e vogël e arrave braziliane mund ta rrisë ndjeshëm këtë vlerë. Prandaj rekomandohet kujdes, sidomos për ata që janë në fazën e rritjes dhe zhvillimit.