Shkencëtarët: Ngrënia e sardeles në vend të mishit të kuq do të shpëtonte 750 mijë jetë - Gazeta Express
string(86) "shkencetaret-ngrenia-e-sardeles-ne-vend-te-mishit-te-kuq-do-te-shpetonte-750-mije-jete"

Shkencëtarët: Ngrënia e sardeles në vend të mishit të kuq do të shpëtonte 750 mijë jetë

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

06/05/2024 23:11

Sipas shkencëtarëve, ngrënia e sardeleve në vend të mishit të kuq mund të shpëtojë 750,000 jetë deri në vitin 2050 globalisht.

Përfitimi do të ndihej më shumë në vendet më të varfra, por gjithashtu do të reduktonte në mënyrë drastike vdekjet nga sëmundjet e zemrës në vendet më të pasura. Sardelet janë të pasur me lëndë ushqyese me një gjurmë të ulët karboni, megjithëse vetëm pak më shumë se një e katërta e atyre të kapur hahen nga njerëzit.

Lexo Edhe:

Pjesa tjetër kthehet në miell peshku dhe vaj peshku, të cilat përdoren në bujqësi për të ushqyer ushqime deti më të shtrenjta si salmoni dhe trofta. Shkencëtarët kanë hetuar nëse zëvendësimi i marrjes së mishit të kuq me këta peshq mund të zvogëlojë shkallën e sëmundjeve dhe të shpëtojë jetë. Sëmundjet kronike përbëjnë rreth 70% të të gjitha vdekjeve në botë dhe sëmundjet e zemrës, kanceri i zorrës së trashë, diabeti dhe goditjet në tru përbëjnë pothuajse gjysmën (44%) të këtij numri.

Shkencëtarët llogaritën konsumin e mishit të kuq në dekadat e ardhshme në 137 vende dhe vlerësuan mundësinë e zëvendësimit të tyre me peshq të vegjël duke përdorur të dhënat historike të peshkimit. Projeksioni tregoi se një zëvendësim i tillë mund të parandalojë midis 500,000 dhe 750,000 vdekje globalisht deri në vitin 2050, veçanërisht nga sëmundjet e zemrës.

Studiuesit pranuan se peshku i vogël nuk mjaftonte për të zëvendësuar mishin e kuq, por sugjeruan se ai mund të ishte një “alternativë premtuese”. Ata theksojnë se ekziston nevoja për të kufizuar konsumin e mishit të kuq, i cili lëshon intensivisht gaze serrë dhe për të kaluar në ushqime që janë të shëndetshme dhe miqësore me mjedisin në një përpjekje për të “ulur barrën” e sëmundjeve kronike të lidhura me dietën në dekadat e ardhshme.

Peshku është një ushqim që shijohet dhe konsumohet në mbarë botën. Sardelet e freskëta, duke qenë një nga më të sigurtat dhe më ushqyeset, janë një prej llojeve më të pëlqyera të peshkut. Megjithatë, të gjitha përfitimet e mahnitshme shëndetësore të sardeles mund të mos njihen sa duhet. Sardelja është një peshk që përmban acide yndyrore esenciale me zinxhir të gjatë omega-3, zink dhe vitamina gjithashtu është një burim i mirë i kalciumit dhe i shumë lëndëve ushqyese të tjera kardioprotektive të cilat sigurojnë shëndet të mirë të zemrës dhe ruajnë presionin e gjakut. Ato janë të gjithanshme dhe mund të shijohen si të freskëta ose të konservuara. /TCH/