Shkencëtarët krijojnë një bateri celulari që mund të karikohet për 60 sekonda - Gazeta Express
string(77) "shkencetaret-krijojne-nje-bateri-celulari-qe-mund-te-karikohet-per-60-sekonda"

Shkencëtarët krijojnë një bateri celulari që mund të karikohet për 60 sekonda

AutoTech

Gazeta Express

31/05/2023 23:35

Në një zbulim novator që premton të revolucionarizojë botën e teknologjisë celulare, shkencëtarët kanë zhvilluar me sukses një bateri të aftë për të karikuar një smartphone në vetëm 60 sekonda.

Kjo arritje e jashtëzakonshme ka tërhequr vëmendjen e ekspertëve të teknologjisë në mbarë botën, duke ofruar mundësi për të ardhmen ku kohët e gjata të karikimit mund të jenë një gjë e së kaluarës.

Lexo Edhe:

Ekipi i studiuesve në Institutin e njohur të Shkencave të Energjisë prej vitesh është përpjekur për të kapërcyer kufizimet e teknologjisë tradicionale të baterive. Qëllimi i tyre ishte të krijonin një zgjidhje më efikase dhe më të shpejtë të karikimit për të përmbushur kërkesën gjithnjë në rritje për burime më të shpejta dhe më të përshtatshme të energjisë në epokën tonë dixhitale që po evoluon me shpejtësi.

Revolucioni erdhi në formën e një dizajni të ri superkondensator, i cili ka aftësi të pashembullta të ruajtjes dhe transferimit të energjisë. Ndryshe nga bateritë konvencionale të litium-jonit, të cilat mbështeten në reaksione të ngadalta kimike, kjo teknologji e re e baterive përdor materiale inovative dhe nanoteknologji për të ofruar karikim të shpejtë rrufe.

Sekreti i superkondensatorit qëndron në strukturën e tij unike, e përbërë nga një grup nanotubash të vegjël karboni dhe grafeni. Këto nanomateriale kanë sipërfaqe të shkëlqyer dhe përçueshmëri elektrike, duke mundësuar cikle të shpejta të ngarkimit dhe shkarkimit. Përveç kësaj, ato shfaqin qëndrueshmëri të jashtëzakonshme, duke ruajtur performancën e tyre edhe pas mijëra cikleve të karikimit.

Për të testuar teknologjinë, shkencëtarët kryen eksperimente të gjera me smartfonë të ndryshëm. Rezultatet ishin të mahnitshme. Një bateri e smartfonit, e cila zakonisht kërkon orë të tëra për t’u ngarkuar, u rimbush në kapacitetin 100% në vetëm 60 sekonda. Implikimet e këtij zbulimi shtrihen shumë përtej pajisjeve celulare, pasi ai ka potencialin për të revolucionarizuar automjetet elektrike, ruajtjen e energjisë së rinovueshme dhe aplikacione të tjera me energji intensive.