Shkencëtarët kanë zbuluar metale toksike në tymin e duhanit - Gazeta Express
string(59) "shkencetaret-kane-zbuluar-metale-toksike-ne-tymin-e-duhanit"

Shkencëtarët kanë zbuluar metale toksike në tymin e duhanit

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

27/05/2024 19:49

Tymi i cigares është studiuar prej vitesh, duke zbuluar një mori ndotësish, duke përfshirë metale toksike. Por saktësisht cili prej këtyre metaleve mund të zbulohet në tymin e dorës së dytë?

Zgjidhja e këtij problemi është një sfidë për komunitetin hulumtues, sepse shumë prej metaleve që gjenden në tymin e duhanit mund të vijnë gjithashtu nga ndotës industrialë ose natyrorë që ndotin ajrin e brendshëm dhe të jashtëm.

Lexo Edhe:

Një studim nga shkencëtarët nga Laboratori Kombëtar Lawrence Berkeley (Berkeley Lab) identifikoi 28 metale gjurmë në tymin e duhanit. Gjetjet tregojnë për prova të reja pas efekteve afatgjata shëndetësore të tymit të dorës së dytë dhe duhanpirjes së dytë.

Pirja e duhanit pasiv nënkupton thithjen e tymit të lëshuar nga një cigare e ndezur. Tymi i dorës së tretë është mbetje e dëmshme e duhanit që vendoset në sipërfaqet e brendshme shumë kohë pasi cigarja është shuar.

– Është e rëndësishme të përcaktohen sasia e gjurmëve të metaleve nga pirja e duhanit pasiv dhe mbetjet e tymit të shkallës së tretë, sepse disa metale janë gjithashtu të pranishme në burime të tjera ndotjeje, brenda dhe jashtë – tha Hugo Destaillats, hetuesi kryesor i studimit dhe një shkencëtar nga “Berkeley”. laborator”.

– Për një dekadë grupi ynë ka studiuar ndotësit organikë toksikë të emetuar gjatë pirjes së duhanit. Gjatë eksperimenteve në një dhomë mjedisore të madhësisë së dhomës në Berkeley Lab, një ekip shkencëtarësh mblodhi mostra të grimcave të aerosolit gjatë një periudhe 43-orëshe pas djegies së gjashtë cigareve të tymosura. Për të karakterizuar tymin e dorës së dytë, ata përdorën filtra të veshur me Teflon për të zbuluar mostrat e aerosolit të sapoliruar menjëherë pas shkrirjes. Më pas, ata morën mostra shtesë për periudha më të gjata kohore për të karakterizuar tymin e dorës së tretë – tha Destaillats.

Për të kuptuar më mirë se si metalet mund të kontribuojnë në përbërjen kimike të tymit të dorës së dytë dhe të tretë, studiuesit përdorën më pas rezultatet eksperimentale nga studimi i dhomës mjedisore për të parashikuar përqendrimin e ndotësve metalikë në shtëpinë e një duhanpirësi dhe në skenarë jo-rezidencialë si lokalet e duhanit.

Pothuajse në të gjithë skenarët e modeluar, ata zbuluan se përqendrimet e parashikuara në ajër të brendshëm të kadmiumit, arsenikut dhe kromit tejkalonin udhëzimet e Kalifornisë për rrezikun e kancerit. Ata zbuluan gjithashtu se disa prej këtyre metaleve tejkaluan nivelet e referencës së shtetit, të cilat nuk janë kancerogjene për ekspozimin kronik.

Studiuesit thonë se ky studim është një hap i parë për të kuptuar se si tymi i duhanit mund të kontribuojë në ekspozimin tonë të përgjithshëm ndaj metaleve gjurmë në mjedisin e brendshëm dhe se nevojitet më shumë punë për të avancuar ndotjen e tymit të dorës së dytë dhe të tretë.

– Këto metale gjenden në ajrin e brendshëm, si dhe në sipërfaqe dhe në grimcat e pluhurit, dhe njerëzit mund të ekspozohen ndaj tyre përmes përthithjes dhe gëlltitjes në lëkurë. Ne e fokusuam analizën tonë në thithjen e ndotësve metalikë të ajrit, kështu që rezultatet tona përfaqësojnë vetëm një pjesë të ngarkesës totale të ekspozimit. Duke pasur parasysh qëndrueshmërinë e gjurmëve të metaleve në mjedis, është e rëndësishme të kuptohet më mirë efektiviteti i ventilimit, pastrimit dhe fshirjes me korrent si mekanizma për heqjen e këtyre ndotësve, përfundoi Xiachen Tang, një studiues në Berkeley Lab dhe autori i parë i studimit.