Shkencëtarët japin prova për ekzistimin e shqisës së gjashtë të shijes - Gazeta Express
string(70) "shkencetaret-japin-prova-per-ekzistimin-e-shqises-se-gjashte-te-shijes"

Shneta tjera

Gazeta Express

10/10/2023 21:12

Shkencëtarët japin prova për ekzistimin e shqisës së gjashtë të shijes

Shneta tjera

Gazeta Express

10/10/2023 21:12

Përveç shijes së ëmbël, të kripur, të hidhur, të thartë dhe umami, shkencëtarët kanë emërtuar një kategori tjetër shije që i përgjigjet klorurit të amonit, një kimikat që gjendet zakonisht në ëmbëlsirat skandinave.

Receptori proteinik OTOP1, i lidhur më parë me shijen e thartë, aktivizohet nga kloruri i amonit. Aftësia për të shijuar klorurin e amonit mund të ketë evoluar për të ndihmuar organizmat të shmangin substancat e dëmshme, raporton Science Daily.

Lexo Edhe:

Shkencëtari japonez Kikunae Ikeda propozoi umami si një shije bazë në fillim të viteve 1900. Rreth tetë dekada më vonë, komuniteti shkencor u pajtua zyrtarisht me të.

Tani studiuesit në Universitetin e Kalifornisë Jugore kanë prova për një shije të gjashtë bazë.

Neuroshkencëtarët Emily Lyman dhe kolegët e saj zbuluan se gjuha i përgjigjet klorurit të amonit përmes të njëjtit receptor proteinik që sinjalizon shijen e thartë.

“Nëse jetoni në një vend skandinav, do të njiheni me atë shije dhe mund t’ju pëlqejë”, thotë Lyman, një profesor i shkencave biologjike. Në disa vende të Evropës Veriore, ” jamballi i kripur” ka qenë i popullarizuar të paktën që nga fillimi i shekullit të 20-të. Ndër përbërësit është salmiac, ose klorur amoniumi.

Shkencëtarët e kanë ditur për dekada se gjuha reagon fuqishëm ndaj klorurit të amonit. Megjithatë, përkundër hulumtimeve të gjera, receptorët specifikë mbetën të panjohur.

Gjatë viteve të fundit, Lyman dhe kolegët e saj zbuluan proteinën përgjegjëse për zbulimin e shijes së thartë. Kjo proteinë, OTOP1, gjendet në membranat qelizore dhe formon një kanal për jonet e hidrogjenit që të hyjnë në qelizë.

Jonet e hidrogjenit janë një komponent kyç i acideve. Kjo është arsyeja pse limonada (e pasur me acid citrik dhe askorbik), uthulla (acid acetik) dhe produkte të tjera ushqimore acidike lënë një përshtypje të mprehtë në gjuhë. Jonet e hidrogjenit nga këto substanca acidike hyjnë në qelizat e receptorit përmes kanalit OTOP1.

Për shkak se kloruri i amonit mund të ndikojë në përqendrimin e acidit në një qelizë, studiuesit pyetën veten nëse ai mund të aktivizonte disi OTOP1.

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ata futën gjenin OTOP1 në qelizat njerëzore të rritura në laborator për të prodhuar proteinën e receptorit OTOP1. Ata më pas i ekspozuan qelizat ndaj acidit dhe klorurit të amonit dhe matën përgjigjet.

“Ne pamë që kloruri i amonit është një aktivizues vërtet i fortë i kanaleve OTOP1,” tha Lyman. “Aktivizohet po aq mirë ose më mirë se acidet.”

Për konfirmim shtesë, ata përdorën teknikën e matjes së përçueshmërisë elektrike, duke simuluar sinjalet në nerva.

Qelizat receptore në minjtë normalë gjeneruan një përgjigje të fortë elektrike pas shtimit të klorurit të amonit, ndërsa qelizat receptore në minjtë e modifikuar gjenetikisht për të mos prodhuar OTOP1 nuk reaguan.

Studiuesit shkuan një hap më tej dhe shqyrtuan se si reaguan minjtë kur iu dha një zgjedhje midis ujit të thjeshtë dhe ujit me klorur amoniumi të shtuar. Minjtë me një proteinë funksionale OTOP1 nuk e pëlqenin shijen e klorurit të amonit dhe nuk e pinin tretësirën, ndërsa minjtë pa proteinën OTOP1 nuk e kishin problem klorurin e amonit, edhe në përqendrime shumë të larta.

Dhe kjo nuk ishte e gjitha. Shkencëtarët ishin të interesuar nëse kafshët e tjera janë gjithashtu të ndjeshme ndaj klorurit të amonit. Kanali OTOP1 duket të jetë më i ndjeshëm në disa specie sesa në të tjerët. Kanalet njerëzore OTOP1 ishin gjithashtu të ndjeshme.

Lyman spekulon se aftësia për të shijuar klorurin e amonit mund të ketë evoluar për të ndihmuar organizmat të shmangin gëlltitjen e substancave të dëmshme biologjike me përqendrime të larta të amonit.

“Amoniumi gjendet në materialet e mbeturinave – mendoni pleh organik – dhe është disi toksik”, thotë Lyman.

Hulumtimi është në një fazë të hershme, por një pjesë specifike e kanalit OTOP1 është identifikuar – një aminoacid specifik i nevojshëm për reaksionin e amonit.

Për më tepër, meqenëse ky aminoacid ruhet në të gjithë speciet, duhet të ketë pasur presion selektiv për ta mbajtur atë.

Me fjalë të tjera, aftësia e kanaleve OTOP1 për t’iu përgjigjur amoniumit duhet të ketë qenë e rëndësishme për mbijetesën e kafshëve.