“Shkëlqimet e Oazeve të Uzbekistanit" ekspozitë në Paris - Gazeta Express
string(54) "shkelqimet-e-oazeve-te-uzbekistanit-ekspozite-ne-paris"

Arte

Gazeta Express

25/01/2023 15:25

“Shkëlqimet e Oazeve të Uzbekistanit” ekspozitë në Paris

Arte

Gazeta Express

25/01/2023 15:25

Vizitorët në muzeun e Luvrit në Paris janë të ftuar në një udhëtim në ditët madhështore të Rrugës së Mëndafshit të Madh.

“Shkëlqimet e Oazeve të Uzbekistanit: në udhëkryqin e rrugëve të karavanëve” është një ekspozitë që u lejon vizitorëve të përjetojnë epokën e lavdishme kur karvanët bredhin në Azinë Qendrore, një udhëtim që përfshin mbi 1900 vjet.

Lexo Edhe:

Shumica e ekspozitave unike janë larguar nga Uzbekistani për herë të parë. Një nga thesaret e zbuluara është një derë nga Gur-i-Mir, mauzoleumi i Amir Timurit, i njohur si Tamerlane nga evropianët, në qytetin e Samarkandit.

“Ne arritëm të mbledhim veprat më të mira nga koleksionet muzeale në të gjithë vendin, 13 muze janë të përfaqësuar këtu,” shpjegoi Gayane Umerova, Drejtore Ekzekutive e Fondacionit për Zhvillimin e Artit dhe Kulturës në Republikën e Uzbekistanit. “Ka ekspozita që kaluan shumë faza gjatë restaurimit në Uzbekistan, në të cilën punuan restauruesit francezë. Ne jemi duke u përgatitur për këtë ekspozitë për katër vjet dhe janë restauruar 70 ekspozita.”

Mona Lisa Uzbekistan

Xhevahiri në kurorën e ekspozitës – e quajtur Mona Lisa Uzbekistan – është “Piktura e Ambasadorëve”. Ai tregon historinë e shkëmbimeve diplomatike në oazet e Mbretërisë së Samarkandit, e cila ndodhej në udhëkryqin e rrugëve të karvanëve të Azisë Qendrore. Ambasadorët shihen duke parakaluar para mbretit të Samarkandit.

Frantz Grenet, Kryetar i Historisë dhe Kulturave të Azisë Qendrore Paraislamike në College de France, shpjegon rëndësinë e pikturës:

“Në kohën kur piktura u prezantua, ndoshta 21 qershor 660, festivali i Vitit të Ri Zoroastrian në Samarkand, festivali i madh i varkës së dragoit në Kinë dhe solstici veror ranë në të njëjtën ditë, koincidencë e të gjitha këtyre festivaleve të Vitit të Ri midis të ndryshmeve. Njerëzit shërbyen për mbretin e Samarkandit për të treguar se ai tërhoqi të gjitha fijet kur bëhej fjalë për rrugët e Azisë”.

Një tjetër ekspozitë jashtëzakonisht e çmuar që udhëtoi gjatë gjithë rrugës nga Uzbekistani është Kurani i Katta Langar. Ajo daton në fund të shekullit të VII dhe në fillim të shekullit të 8-të.

“Është një nga Kuranet më të vjetra në botë, është mezi 100 vjet pas fillimit të Islamit, ne e dimë se është shkruar në kopje në Uzbekistan. Tani është pjesë e trashëgimisë botërore të njerëzimit,” shpjegoi Yannick Lintz, kuratori i ekspozitës. 

Statuja e një mbreti të dinastisë Kushan e ekspozuar daton në shekullin I pas Krishtit.

Është një nga statujat e shumta budiste të zbuluara në vendet arkeologjike Dalverzin-Tepe në Uzbekistan që datojnë midis shekullit të 2 dhe 3 pas Krishtit. Ato janë bërë të gjitha nga balta e papjekur.

Historia e Budizmit në Uzbekistan ishte një nga temat e konferencave akademike për ekspozitën e mbajtur në Luvër.

“Para ardhjes së Islamit, feja budiste u përhap në të gjithë Uzbekistanin jugor,” tha Shokir Pidayev, Drejtor i Institutit të Studimeve të Artit në Akademinë e Shkencave të Uzbekistanit. “Nga qendra budiste e Termezit të vjetër, budizmi u përhap në Lindje, kryesisht në Kina dhe në Perëndim në Parthi.

Janë ekspozuar rreth 180 vepra, duke përfshirë disa pjesë nga koleksionet perëndimore si Libri i Marvels , i quajtur zakonisht Udhëtimet e Marco Polo . Interesi publik është jashtëzakonisht i lartë.

“Kjo ekspozitë është një moment shumë i rëndësishëm dhe i veçantë për Muzeun e Luvrit, në Muzeun e Luvrit për publikun që vjen për të eksploruar këtë udhëkryq të famshëm të rrugëve të karvanëve të Rrugëve të Mëndafshit… ky është një udhëtim nëpër 2000 vjet histori, përgjatë 19 shekujve”, shpjegoi Rocco Rante, një arkeolog dhe kurator ekspozite në Luvrin. 

Arti unik i mëndafshit dhe arit

Nëse Luvri nuk mjafton, ju mund të vazhdoni udhëtimin tuaj në të kaluarën e Uzbekistanit në Insitutin e Botës Arabe në Paris.

Ekspozita “Në rrugët e Samarkandit: mrekullitë e mëndafshit dhe arit”  ilustron artin e të jetuarit dhe mjeshtërinë në oborrin e emirëve në shekullin e 19-të.

Yaffa Assouline, Kryekuratorja e ekspozitës shpjegon mjeshtërinë unike të veprave të ekspozuara:

“Është një lloj i veçantë qëndisjeje, që mbulon të gjithë pëlhurën. Dhe është e jashtëzakonshme, dhe kjo është arsyeja pse konservimi është i përsosur. Sepse e gjithë pëlhura është e mbuluar me ar dhe ari nuk prishet.” 

Thesaret e ekspozuara në këtë ekspozitë nuk kanë pasur kurrë Uzbekistan më parë. 

Këto thesare nga muzetë e Uzbekistanit janë larguar gjithashtu nga vendi për herë të parë.

“Në Uzbekistan, të gjitha teknikat që shihni në këtë ekspozitë ende ekzistojnë,” tha Gayane Umerova, “është vërtet e rëndësishme për ne të tregojmë se nuk i kemi humbur këto tradita, se mjeshtrit tanë vazhdojnë të punojnë me këtë teknikë dhe se traditat e artit të aplikuar janë të gjalla”.

Me hapjen madhështore të dy ekspozitave, Uzbekistani po hap rrugën drejt një epoke të re të diplomacisë kulturore. Fondacioni i Zhvillimit të Artit dhe Kulturës së Uzbekistanit është i etur të ndajë historinë kulturore të vendit me botën. Zëvendësja e Këshillit të Fondacionit, Saida Mirziyoyeva, i quajti ekspozitat historike.

“Dëshiroj të mirëpres të gjithë mysafirët dhe partnerët në hapjen e këtyre ekspozitave historike për vendin tonë”, tha Mirziyoyeva.

Të dyja ekspozitat në Paris janë me të vërtetë një mundësi unike për të parë nga afër historinë e Uzbekistanit, një kapitull i rëndësishëm në historinë e qytetërimit tonë.

“Shkëlqimet e Oazeve të Uzbekistanit: në udhëkryqin e rrugëve të karavanit” do të shfaqet në Luvrin e Parisit deri më 6 mars.

“Në rrugët e Samarkandit: mrekullitë e mëndafshit dhe arit” është në Institutin e Botës Arabe (IMA) në Paris deri më 4 qershor./euronews