Shikimi i robotit mund të ndryshojë sjelljen njerëzore - Gazeta Express

AutoTech

Gazeta Express

17/09/2021 2:45

Shikimi i robotit mund të ndryshojë sjelljen njerëzore

AutoTech

Gazeta Express

17/09/2021 2:45

A keni pasur ndonjëherë kontakt me sy me një robot? Kanë thënë se mund të jetë një përvojë mjaft shqetësuese. Shkencëtarët madje kanë një emër për të përshkruar ndjenjën e pazakontë: “lugina e çuditshme”.

Tani, falë studiuesve në Itali, ne gjithashtu e dimë se është më shumë sesa thjesht një ndjenjë.

Lexo Edhe:

Një ekip në Istituto Italiano Di Tecnologia (IIT) në Genoa ka treguar se si vështrimi i një roboti mund të na mashtrojë të mendojmë se jemi në bashkëveprim shoqëror dhe të ngadalësojmë aftësinë tonë për të marrë vendime.

“Vështrimi është një sinjal jashtëzakonisht i rëndësishëm shoqëror që ne përdorim çdo ditë kur bashkëveprojmë me të tjerët”, tha profesoresha Agnieszka Wykowska, autore kryesore e hulumtimit, botuar të mërkurën në revistën Science Robots.

“Pyetja është nëse shikimi i robotit do të evokojë mekanizma shumë të ngjashëm në trurin e njeriut siç do të bënte shikimi i një personi tjetër.”

Ekipi kërkoi nga 40 vullnetarë të luajnë një lojë video, ku secili lojtar duhet të vendosë nëse do të lejojë një makinë të shkojë drejt një makine tjetër ose të devijojë për të shmangur një përplasje kundër një roboti humanoid që ulet përballë tyre. Midis raundeve, lojtarët duhej të shikonin robotin, i cili ndonjëherë shikonte prapa dhe herë të tjera shikonte larg.

Në secilin skenar, shkencëtarët mblodhën të dhëna mbi sjelljen dhe aktivitetin nervor nëpërmjet elektroencefalografisë (EEG), e cila zbulon aktivitetin elektrik në tru.

“Rezultatet tona tregojnë se, në të vërtetë, truri i njeriut përpunon shikimin e robotit si një sinjal social, dhe ai sinjal ka një ndikim në mënyrën se si ne marrim vendime, në strategjitë që vendosim në lojë dhe gjithashtu në përgjigjet tona”, tha Wykowska.

“Vështrimi i ndërsjellë i robotit ndikoi në vendimet duke i vonuar ato, kështu që njerëzit ishin shumë më të ngadalshëm në marrjen e vendimeve në lojë”.

Gjetjet kanë implikime se ku dhe si vendosen robotët humanoidë në të ardhmen.

“Sapo të kuptojmë kur robotët shkaktojnë përshtatje shoqërore, atëherë mund të vendosim se cili lloj konteksti është i dëshirueshëm dhe i dobishëm për njerëzit dhe në cilin kontekst kjo nuk duhet të ndodhë”, tha Wykowska.

Sipas një raporti të Federatës Ndërkombëtare të Robotikës, shitjet në mbarë botën të robotëve të shërbimit profesional tashmë ishin rritur 32% në 11.2 miliardë dollarë midis 2018 dhe 2019.l.k