Shenjat tek fëmijët që mund të tregojnë disleksinë - Gazeta Express
string(50) "shenjat-tek-femijet-qe-mund-te-tregojne-disleksine"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

29/05/2024 21:42

Shenjat tek fëmijët që mund të tregojnë disleksinë

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

29/05/2024 21:42

Për fëmijët me disleksi, ndërhyrja e hershme e paraprirë nga njohja e problemit është jashtëzakonisht e rëndësishme. Nëse gjendja njihet herët, fëmijët përfundimisht do të fitojnë aftësinë për të lexuar në nivelin e bashkëmoshatarëve të tjerë.

Në fëmijërinë e hershme, shenjat e disleksisë përfshijnë gabime në shprehje. Një fëmijë mund të ketë vështirësi në emërtimin e objekteve të njohura, mund të ketë vështirësi me rimat dhe sekuencat dhe mund të ketë vështirësi në ndjekjen e udhëzimeve me shumë hapa.

Lexo Edhe:

Një nga keqkuptimet më të zakonshme në lidhje me disleksinë është se njerëzit thjesht ndryshojnë shkronjat ndërsa lexojnë. Ndërsa kjo është pjesërisht e vërtetë, ky keqperceptim shpesh çon në gabimin e disleksisë me paaftësi të tjera të të mësuarit ose që të kalojë pa u vënë re.

Benjamin Powers nga Fondacioni i Disleksisë beson se njohja e hershme e shenjave të disleksisë mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në edukimin e fëmijës. Nëse gjendja njihet herët, fëmijët përfundimisht do të fitojnë aftësinë për të lexuar në nivelin e bashkëmoshatarëve të tjerë.

Në klasat e ulëta, fëmijët me disleksi mund të kenë vështirësi në kujtimin e emrave të shkronjave dhe tingujve të tyre. Ata janë të hutuar nga shkronjat që duken ose tingëllojnë të ngjashme, kanë vështirësi në leximin e fjalëve të njohura, ndryshojnë fjalët kur lexojnë me zë të lartë, kanë vështirësi të shkruajnë dhe kanë vështirësi në ndarjen e tingujve individualë në fjalë ose nuk mund të kombinojnë shkronja për të formuar një fjalë.

Në klasat më të larta, mund të ketë konfuzion ose anashkalim të fjalëve më të shkurtra, ka vështirësi në përvetësimin e fjalëve të reja. Fëmija mund të ketë probleme në njohjen e fjalëve të zakonshme, të luftojë për të shpjeguar atë që ndodhi në tregim.

Disleksia karakterizohet nga drejtshkrimi i dobët dhe shmangia e leximit sa herë që është e mundur ose zhgënjimi dhe ankthi gjatë leximit.

Edukatorët dhe psikologët janë trajnuar për të njohur disleksinë. Prindërit duhet gjithashtu të punojnë ngushtë me mësuesit, pediatrit dhe, nëse është e nevojshme, me profesionistë të tjerë mjekësorë, duke përfshirë neuropsikologët dhe terapistët e të folurit, nëse dyshojnë se fëmija i tyre ka disleksi.