Shenjat alarmuese të trupit – nëse i shihni kërkoni ndihmën e mjekut - Gazeta Express
string(66) "shenjat-alarmuese-te-trupit-nese-i-shihni-kerkoni-ndihmen-e-mjekut"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

13/06/2022 18:29

Shenjat alarmuese të trupit – nëse i shihni kërkoni ndihmën e mjekut

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

13/06/2022 18:29

Trupi ynë na flet në mënyra të ndryshme, por ne jo gjithmonë e dëgjojmë. Në fakt trupi, jo vetëm që mund të komunikojë me ne, por ka edhe gjuhën dhe truket sekrete.

Në raste urgjente, ai mund të fillojë edhe të na “flasë” përmes ndryshimeve: sytë tanë mund të ndryshojnë papritur ngjyrën, pikat e bardha të thonjve janë gjithashtu një shenjë, apo ngjyra e gjuhës. Gjithçka që duhet të bëjmë është t’i kushtojmë vëmendje dhe të veprojmë shpejt.

1. Lëkurë e verdhë

Një nuancë e verdhë e lëkurës, e shkaktuar kryesisht nga verdhëza dhe problemet e mëlçisë, është shkaku që çon në këtë gjendje. Nivelet e larta të bilirubinës (një pigment biliar) e bëjnë të pamundur që trupi juaj ta eliminojë atë si mbetje. Si pasojë, lëkura dhe e bardha e syve marrin një nuancë të verdhë.

2. Pika të bardha në thonj

Ato mund të shfaqen pas një dëmtimi të thonjve ose si rezultat i kafshimit të thonjve tuaj. Megjithatë, nëse asnjë nga këto nuk është e vërtetë për ju, dhe ju ju shfaqen, mund të ketë një problem të fshehur shëndetësor. Shumicën e kohës, ato shkaktohen nga mungesa e zinkut, kalciumit ose proteinave.

3. Buzët e çara

Çarje apo flluska në cepat e buzëve shfaqen për shumë arsye. Mund të jeni të dehidratuar ose të ekspozuar ndaj shumë rrezeve të diellit. Por edhe një pastë dhëmbësh ose buzëkuqi i zakonshëm që përdorni shpesh mund të jenë një ndër shkaqet.

4. Thonjtë e këputur

Thonjtë e lakuar rreth gishtave janë tipikë për njerëzit me probleme kronike të mushkërive. Mund të ndodhë edhe për shkak të disa kushteve gastrointestinale.

5. Plagët brenda gojës

Plagët e dhimbshme brenda gojës mund të shkaktohen nga ndryshimet hormonale ose stresi emocional. Mungesa e vitaminës B-12 është një tjetër shkak që mund të shkaktojë që këto plagë të shfaqen.

6. Gjuha me ngjyra të ndezura

Një gjuhë e kuqe nuk është vetëm një shenjë e infeksionit, por edhe e akneve dhe mungesës së vitaminave.