Serbi nga Mitrovica e Veriut paralajmëron vendosjen e flamujve të komuniteteve para objektit të Qeverisë - Gazeta Express
string(104) "serbi-nga-mitrovica-e-veriut-paralajmeron-vendosjen-e-flamujve-te-komuniteteve-para-objektit-te-qeverise"

Lajme

Gazeta Express

12/06/2023 7:45

Serbi nga Mitrovica e Veriut paralajmëron vendosjen e flamujve të komuniteteve para objektit të Qeverisë

Lajme

Gazeta Express

12/06/2023 7:45

Politikani i ri serb, Aleksandar Arsenijevic, ka bërë të ditur se më 14 qershor, në ora 12:00, në Prishtinë do të vendos flamujt e komuniteteve të njohura me Kushtetutë në Kosovë para qeverisë së Kosovës.

Krejt kjo sipas tij “duke pasur parasysh se para këtij institucioni përveç flamurit të Kosovës. , aty është edhe flamuri i Shqipërisë. Ky flamur është simbol kombëtar vetëm i komunitetit shqiptar në Kosovë, e jo i komuniteteve të tjera të njohura, të cilave me këtë qasje selektive po u thuhet se as ky institucion nuk është i tyre.” -thuhet në njoftim.

Lexo Edhe:

Sipas tij, Kosova është themeluar në bazë të mulietnicitetit, dhe kjo duhet të shprehet edhe me anë të flamujve para Qeverisë. Tutje ai ka bër të ditur se “ftesën”, e tij e kanë të gjithë akterët politikë, e organizatat joqeveritare që mbrojnë sundimin e ligjit, që të marin pjesë në këtë aksion.

“Kosova është themeluar në bazë të multietnicitetit të premtuar dhe të garantuar me Kushtetutë, sipas së cilës të gjitha institucionet janë të të gjithë qytetarëve dhe komuniteteve. Megjithatë, kemi qenë dëshmitarë se në shumë institucione qendrore, pranë flamurit të Kosovës, është flamuri i Shqipërisë, por jo edhe flamujt e komuniteteve të tjera të njohura me Kushtetutë në Kosovë. Kapitulli III i Kushtetutës (Të drejtat e komuniteteve) mandaton që komunitetet të kenë të drejtë të ushqejnë identitetin e tyre dhe të përdorin dhe theksojnë simbolet e komunitetit (nenet 57 dhe 59), dhe neni 58 obligon institucionet e Kosovës të promovojnë identitetet e komuniteteve, të marrin masa kundër atyre që minojnë komunitetin. të drejtat dhe përmbahet nga politikat asimiluese.

Në lidhje me njoftimin e mësipërm, ftojmë aktorë të tjerë politikë dhe organizata joqeveritare nga shqiptarët dhe komunitetet tjera që mbrojnë sundimin e ligjit të na bashkohen dhe të mbështesin këtë aksion për promovimin e multietnicitetit.”, thuhet në njoftim.