Sekreti që të gjithë duan të dinë, çfarë rëndësie ka madhësia e shalqinit? - Gazeta Express
string(72) "sekreti-qe-te-gjithe-duan-te-dine-cfare-rendesie-ka-madhesia-e-shalqinit"

Shneta

Gazeta Express

10/08/2022 10:55

Sekreti që të gjithë duan të dinë, çfarë rëndësie ka madhësia e shalqinit?

Shneta

Gazeta Express

10/08/2022 10:55

Tradicionalisht, shalqini i parë që blen do të thotë edhe fillimi i verës. Disi është kthyer në frutin e preferuar të shumëkujt. Përveç faktit që është i shijshëm, shalqiri ka edhe shumë veti shëruese.

Një nga çështjet që shqetëson shumë njerëz kur shkojnë për të blerë shalqi, është se si të gjejnë shalqirin e duhur, pasi nuk mund ta presin dhe të gjykojnë nëse është i shijshëm. Prodhuesit kanë zbuluar disa sekrete që i ndihmojnë konsumatorët të shohin nëse ia vlen shalqiri.

Lexo Edhe:

Çfarë roli luan forma dhe madhësia e shalqinit?

Pak njerëz e dinë këtë, por prodhuesit i dallojnë shalqinjtë sipas “gjinisë”. Për shembull, “djemtë” janë më të mëdhenj, kanë një formë më të zgjatur dhe janë më lëng. “Vajzat” kanë një formë më të rrumbullakosur dhe janë më të ëmbla në shije.

Tani për sa i përket madhësisë së shalqinit, preferoni një që nuk është as i madh dhe as i vogël. Zgjidhni nga ato që janë me përmasa mesatare. Por më e rëndësishmja, ndihet më i rëndë se sa duket për madhësinë e tij.

Kushtojini vëmendje edhe kërcellit

Një nga mënyrat se si mund të shihni se si do të duket shalqiri përpara se ta prisni është të dalloni shenjat kafe në të. Megjithatë, ekziston një mënyrë më shumë, e cila do t’ju çlirojë duart.

Duke parë kërcellin mund të kuptojmë lehtësisht nëse një shalqi është i pjekur apo i papjekur dhe procesi është shumë i thjeshtë: Nëse kërcelli i shalqirit është i thatë, atëherë kjo do të thotë që shalqiri është i pjekur, është i lëngshëm dhe i ëmbël. Nëse kërcelli është i gjelbër dhe i freskët, atëherë fruti duhet të lihet për pak kohë derisa të piqet./abcnews.al