Sa zgjat kolla pas Covid? - Gazeta Express
string(24) "sa-zgjat-kolla-pas-covid"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

08/02/2023 19:09

Sa zgjat kolla pas Covid?

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

08/02/2023 19:09

Nëse keni pasur fatkeqësinë e kontraktimit të virusit COVID-19, mund të keni vënë re se kolla juaj zgjat më shumë se pas një ftohjeje tipike. Dhe nëse ju shqetëson mjaftueshëm, mund ta gjeni veten duke kërkuar në Google “sa zgjat një kollë COVID?”

Para së gjithash, ju nuk jeni vetëm. Shumë njerëz që kanë pasur një infeksion COVID-19 raportojnë se kanë kollë, edhe një vit pasi virusi është larguar nga sistemi i tyre. Një kollë e vazhdueshme është diçka që nuk duhet ta injoroni kurrë. Por në cilën pikë një kollë e zgjatur tregon se keni një COVID-19 të zgjatur? Në fund të fundit, një në pesë të rritur që u sëmur me COVID-19 përjetojnë simptoma afatgjata të COVID-19. Edhe problemet e frymëmarrjes si kolla janë një nga më të zakonshmet.

Lexo Edhe:

Çfarë është një kollë COVID dhe si ndryshon nga një kollë e zakonshme?

Kolla shfaqet në rreth 50% të pacientëve me infeksion COVID-19. Zakonisht është e thatë dhe joproduktive. Megjithatë, 17 deri në 34% e pacientëve kanë një kollë të vazhdueshme pas infeksionit akut me COVID-19.

Shumë infeksione të frymëmarrjes mund të shkaktojnë gjithashtu një kollë post-ngjitëse që zakonisht zgjat disa javë pas përfundimit të infeksionit fillestar. Kjo mendohet të jetë për shkak të reagimit të tepërt ndaj mekanizmit të kollës, ndoshta edhe për shkak të ndonjë dëmtimi të rrugëve të frymëmarrjes nga infeksioni. Diçka që ndodh me gripin, COVID-19 dhe shumë infeksione të tjera.

Kur zakonisht largohet një kollë COVID?

Për shumicën e njerëzve, mund të duhen 3 deri në 18 muaj që mushkëritë e tyre të kthehen në funksionin e tyre bazë para-COVID-19. Pas një rasti të rëndë të COVID-19, rikuperimi nga dëmtimi i mushkërive kërkon kohë. Ekziston dëmtimi fillestar i mushkërive, i ndjekur nga cikatricet. Me kalimin e kohës, indi shërohet, por mund të duhen tre muaj deri në një vit ose më shumë që funksioni i mushkërive të një personi të kthehet në nivelet e para-COVID-19, shkruan abcnews.al.

Në përgjithësi, sa më të lartë të jenë faktorët e rrezikut për infeksion të rëndë dhe sa më i rëndë të jetë infeksioni fillestar COVID-19, aq më të vazhdueshme simptomat përjeton pacienti.

Kur kolla bëhet simptomë e COVID-it të zgjatur?

Disa njerëz kanë përjetuar një kollë të zgjatur, ngjitëse pas COVID-19 që është etiketuar si pjesë e sindromës së zgjatur të COVID. Në disa grupe të dhënash, rreth 15% e njerëzve kolliten më shumë se 3 javë pas kontraktimit të COVID. Në shumicën e njerëzve, kjo zbehet me kalimin e kohës, por mund të zgjasë javë deri në muaj.

Nëse një kollë shfaqet gjatë një infeksioni akut COVID-19 dhe zgjat 3 muaj nga fillimi i sëmundjes, konsiderohet një manifestim i zgjatur i COVID-19.

Si mund të përballesh me të?

Sipas ekspertëve, trajtimi për kollën e vazhdueshme të lidhur me COVID nuk është përcaktuar mirë. Shumë gjejnë ngushëllim me pika për kollën etj.

Sidoqoftë, është shumë e rëndësishme të siguroheni që nuk ka asnjë problem themelor që shkakton kollën. Për shembull, disa infeksione COVID-19 dëmtojnë ndjeshëm mushkëritë dhe mund të shohim një ulje të kapacitetit të frymëmarrjes. Disa pacientë do të kenë gjithashtu një shpërthim të një sëmundjeje reaktive të rrugëve të frymëmarrjes (siç është astma) dhe kolla e tyre mund të maskojë frymëmarrjen./abcnews.al