Sa ushqim hanë shumica e njerëzve në botë? - Gazeta Express
string(41) "sa-ushqim-hane-shumica-e-njerezve-ne-bote"

Fun

Gazeta Express

24/11/2021 22:58

Sa ushqim hanë shumica e njerëzve në botë?

Fun

Gazeta Express

24/11/2021 22:58

Gati gjysma e popullsisë së botës vuan nga kequshqyerja, e cila ka efekte të dëmshme për shëndetin dhe planetin, sipas një raporti të publikuar sot.

Sipas të dhënave të këtij raporti vjetor të titulluar “Raporti global i të ushqyerit ” (GNR) nga organizata të tilla si OKB, Unicef, Organizata Botërore e Shëndetësisë ose Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë, 48% e njerëzve në Tokë hanë shumë ose shumë pak.

Lexo Edhe:

Me ritmet aktuale, bota nuk do të arrijë tetë nga nëntë objektivat e OBSH-së për ushqimin e vendosur për vitin 2025.

Këto synime përfshijnë uljen e peshës tek fëmijët (një gjendje në të cilën ata janë shumë të hollë për gjatësinë) dhe vonesat në zhvillim (kur janë shumë të vegjël për moshën e tyre), si dhe obezitetin tek të rriturit.

Raporti vlerëson se rreth 150 milionë fëmijë nën moshën 5 vjeç vuajnë nga vonesa në zhvillim, më shumë se 45 milionë janë të dobët dhe pothuajse 40 milionë janë mbipeshë.

Ai gjithashtu zbulon se më shumë se 40% e burrave dhe grave (2.2 miliardë njerëz) janë mbipeshë ose obezë.

Një e katërta e të gjitha vdekjeve të të rriturve janë për shkak të ushqyerjes së dobët

“Vdekjet e parandalueshme nga kequshqyerja janë rritur me 15% që nga viti 2010 dhe tani përbëjnë ‘ një të katërtën e të gjitha vdekjeve të të rriturve’”, tha Renata Misa, kryetare e Grupit të Pavarur të Ekspertëve GNR.

“Të dhënat globale tregojnë se dieta jonë nuk është përmirësuar gjatë dhjetë viteve të fundit dhe tani është një kërcënim serioz për shëndetin e njeriut dhe planetin”, shtoi ai.

Sipas raportit, njerëzit nuk konsumojnë sasitë e rekomanduara të ushqimeve që promovojnë shëndetin, si frutat dhe perimet.

Të ushqyerit në varësi të të ardhurave të çdo vendi

Siç pritej, në vendet me të ardhura të ulëta konsumi i këtyre ushqimeve është më i ulët.

Në fund të fundit, vendet me të ardhura të larta konsumojnë më shumë ushqime që janë të dëmshme për shëndetin, si mishi i kuq, bulmeti dhe pijet me sheqer, dhe kanë përqindjen më të lartë të njerëzve mbipeshë.