Sa litra pështymë prodhojmë në ditë? - Gazeta Express
string(35) "sa-litra-peshtyme-prodhojme-ne-dite"

Shneta tjera

Gazeta Express

01/01/2024 20:38

Sa litra pështymë prodhojmë në ditë?

Shneta tjera

Gazeta Express

01/01/2024 20:38

Sasia e pështymës që prodhohet çdo ditë nga gjëndrat tona të pështymës të vendosura brenda faqeve, në pjesën e poshtme të gojës dhe nën nofull, është mesatarisht rreth një litër e gjysmë, me luhatje të përgjithshme që variojnë përgjithësisht nga një deri në dy litra, në varësi të kushteve individuale fiziologjike.

Për shembull, kur përballemi me një pjatë të shijshme, pështyma ka tendencë të rritet shumë, duke gjeneruar “lëngëzimin e gojës”

Lexo Edhe:

Kjo masë e konsiderueshme e “lëngut” të prodhuar vazhdimisht shpjegohet me faktin se pështyma, e përbërë nga 98-99% ujë, me një pH që luhatet midis 6.5 dhe 7.5, është e pasur me molekula të çmuara, organike dhe inorganike.

Prandaj pështyma është e domosdoshme për nxitjen e përtypjes dhe tretjes së ushqimit dhe për mbrojtjen e organizmit nga mikroorganizmat, duke siguruar në veçanti pastërtinë e zgavrës së gojës dhe të fytit.