Sa kalori duhet të hani brenda një dite për të humbur peshë? - Gazeta Express

Shneta

Gazeta Express

27/05/2021 18:10

Sa kalori duhet të hani brenda një dite për të humbur peshë?

Shneta

Gazeta Express

27/05/2021 18:10

Njerëzit që duan të humbin peshë shpesh pyesin veten se sa kalori do të duhet të humbin në ditë për të hequr qafe kilogramët e tepërt. Por përgjigja për këtë pyetje varet nga një numër faktorësh, duke përfshirë gjatësinë, moshën, gjininë, peshën aktuale, nivelin aktual të aktivitetit dhe një numër faktorësh të tjerë.

Kur dëshironi të humbni peshë, rekomandimi i përgjithshëm është të zvogëloni marrjen e kalorive me 500 kalori më pak sesa trupi juaj ka nevojë për të ruajtur peshën aktuale. Kjo do t’ju ndihmojë të humbni rreth gjysmë kilogrami të peshës trupore në javë.

Kaloritë përdoren zakonisht për të matur përmbajtjen e energjisë në ushqim dhe pije. Për të humbur peshë, duhet të hani më pak kalori sesa trupi juaj djeg çdo ditë.

Gratë

Ekzistojnë disa udhëzime të përgjithshme për humbjen e peshës që varen nga faktorët e renditur më herët. Gruaja mesatare që është mesatarisht aktive, midis moshës 26 dhe 50 vjeç, duhet të marrë rreth 2,000 kalori në ditë për të ruajtur peshën e saj aktuale dhe 1,500 kalori për të humbur gjysmë kilogrami në javë.

Gratë aktive që ecin rreth pesë milje në ditë duhet të marrin 2200 ose më shumë kalori për të ruajtur peshën e tyre aktuale. Për të humbur gjysmë kilogrami në javë, ata duhet të marrin rreth 1,700 kalori në ditë.

Gratë në të njëzetat e tyre të hershme kanë nevojë për më shumë kalori, ose rreth 2,200 kalori në ditë, për të ruajtur peshën e tyre aktuale. Gratë mbi moshën 50 vjeç kanë nevojë për më pak kalori, ose rreth 1,800 kalori në ditë për të ruajtur peshën e tyre aktuale dhe rreth 1,300 kalori në ditë për të humbur gjysmë kilogrami në javë.

Duhet të theksohet se këto udhëzime nuk zbatohen për gratë shtatzëna ose gjidhënëse pasi ato kanë nevojë të konsumojnë shumë më shumë kalori.

Burrat

Njeriu mesatar që është mesatarisht aktiv, midis moshës 26 dhe 45 vjeç, ka nevojë të marrë rreth 2,600 kalori në ditë për të ruajtur peshën e tij aktuale, dhe 2,100 kalori nëse dëshiron të humbasë gjysmë kilogrami në javë.

Meshkujt aktivë që ecin rreth pesë milje në ditë kanë nevojë për 2,800 deri 3,000 kalori në ditë për të ruajtur peshën e tyre aktuale, ose midis 2,300 dhe 2,500 kalori në ditë për të humbur gjysmë kilogrami në javë. Burrat midis moshës 19 dhe 25 vjeç kanë nevojë për rreth 2,800 kalori në ditë për të ruajtur peshën e tyre aktuale, ose 2,300 deri 25,000 kalori nëse duan të humbin gjysmë kilogrami në javë. Energjia gjithashtu zvogëlohet me moshën, kështu që burrat midis moshës 46 dhe 65 vjeç kanë nevojë për rreth 2400 kalori në ditë.

Burrat mbi moshën 66 vjeç duhet të zvogëlojnë më tej marrjen e kalorive dhe rreth 2200 kalori në ditë u mjafton.

Çfarë të hani?

Për të humbur peshë, duhet të përfshini sa më shumë proteina në dietën tuaj. Proteinat përshpejtojnë proceset metabolike dhe ulin oreksin.

 Gjithashtu, duhet të shmangni pijet që përmbajnë sasi të mëdha sheqeri të shtuar. Rekomandohet të kufizoni marrjen e lëngjeve të frutave dhe të shmangni çokollatën e qumështit.

 Për të humbur peshë, pini shumë ujë. Healthline rekomandon pirjen e ujit gjysmë ore para vaktit për të ngrënë më pak kalori. Përveç kësaj, kufizoni marrjen e karbohidrateve dhe mos harroni të ushtroni dhe ushtroni rregullisht.