Ruajtja e Kujtesës së Kosovës në ‘Arctic World Archive’ - Gazeta Express
string(53) "ruajtja-e-kujteses-se-kosoves-ne-arctic-world-archive"

Arte

Gazeta Express

14/09/2022 17:46

Ruajtja e Kujtesës së Kosovës në ‘Arctic World Archive’

Arte

Gazeta Express

14/09/2022 17:46

Nesër në një platformë online do të realizohet një event i cili flet mbi ruajtjen e kujtesës së Kosovës që mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe transmetohet në faqen “Arctic World Archive”.

Lidhur me atë se çfarë është “Arctic World Archive”, për çfarë shërben dhe ku ndodhet, të dhënat janë më poshtë:

Lexo Edhe:

Një depo e sigurt për kujtesën botërore

Të krijuara për t’i bërë ballë fatkeqësive natyrore dhe të shkaktuara nga njeriu, në vendin më të sigurt në tokë, të dhënat e ruajtura këtu do të zgjasin me shekuj.
Pjesa më e madhe e trashëgimisë sonë ruhet në mënyrë dixhitale dhe, pavarësisht përpjekjeve më të mira për ta mbrojtur atë për të ardhmen, ajo mund të ekspozohet ndaj rreziqeve, qoftë nga mjedisi online ose thjesht nga kufijtë e teknologjisë moderne të ruajtjes.
Kombinimi i teknologjisë elastike të ruajtjes afatgjatë dhe kushteve të largëta, të sigurta dhe të ftohta që gjenden në Svalbard, mundëson që të dhënat të jetojnë në të ardhmen e largët.

Arkivi Botëror i Arktikut

I themeluar në vitin 2017, Arkivi Botëror i Arktikut (AWA) mban një koleksion mbresëlënës të artefakteve dixhitale të vlefshme dhe informacioneve të pazëvendësueshme nga e gjithë bota, me mbi 15 kombe kontribuuese.
AWA është shtëpia e dorëshkrimeve nga Biblioteka e Vatikanit, histori politike, kryevepra nga periudha të ndryshme (përfshirë Rembrandt dhe Munch), zbulime shkencore dhe thesare kulturore bashkëkohore.

Vendndodhja

AWA është vendosur thellë brenda një mali arktik në arkipelagun Svalbard. Svalbard është një zonë e çmilitarizuar nga 42 vende. Siguria, siguria dhe largësia e bënë atë një zgjedhje të përsosur për një arkiv informacioni kaq të vlefshëm. Më tej, kushtet e ftohtë të thatë të permafrostit rrisin jetëgjatësinë e të dhënave të ruajtura.

Eventi do të organizohet nga ora 15:00.

/Gazeta Express