Reuters: Kosova pushtohet nga monedhat 2 euroshe false, por me to mund të paguash - Gazeta Express
string(79) "reuters-kosova-pushtohet-nga-monedhat-2-euroshe-false-por-me-to-mund-te-paguash"

Reuters: Kosova pushtohet nga monedhat 2 euroshe false, por me to mund të paguash

Lajme

Gazeta Express

21/09/2023 20:46

Gjiganti mediatik ”Reuters”, ka shkruar për monedhat false 2 euroshe të cilat po qarkullojnë nëpër Kosovë.

Në këtë artikull thuhet se “Kosova është pushtuar nga këto monedha”, por raportohet se “mund të paguhet me to”.

Lexo Edhe:

Po ashtu tregohet se Kosova dhe Mali i Zi nuk janë në eurozonë, por e përdorin euron si monedhë të tyre.

Teksa për 2 eurot false thuhet se rritjen më te madhe e kanë pasur gjatë këtij viti.

Më poshtë artikulli i Reuters:

Në një kafene në kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë, stafi ka hequr dorë nga kontrolli nëse monedhat 2 euro që njerëzit përdorin për të paguar janë origjinale, pasi një përqindje kaq e lartë janë false dhe siç bën cilësia e lartë e disa falsifikimit. është pothuajse e pamundur të thuhet.

“Në fillim të gjithë ishin të shqetësuar dhe kontrollonin nëse monedhat 2 euro ishin false apo jo”, tha kamerieri Endrit.

Ai dhe kolegët e tij i mbanin monedhat pranë dritës për t’i ekzaminuar ose i ulnin në një tavolinë për të parë se si tingëllonin.

“Tani ne nuk kontrollojmë më… mund të marrim para false ose mund të japim para false. Është njësoj.”

Numri i monedhave false 2 euro në qarkullim ka shënuar një rritje masive këtë vit, sipas agjencive ligjzbatuese.

Kosova dhe Mali i Zi fqinjë nuk janë pjesë e Eurozonës por megjithatë përdorin euron si monedhë të tyre.

Në një dyqan të vogël afër kafenesë në Prishtinë, me 11 monedha 2 eurosh në arkë, shitësja tha se besonte se gjashtë ishin false dhe se aq shumë në qarkullim ishin false, sa nuk kishte zgjidhje tjetër veçse t’i pranonte ato.

Në laboratorin e mjekësisë ligjore të policisë së Prishtinës, stafi ekzaminoi më shumë se 30,000 monedha të falsifikuara 2 euro në gjysmën e parë të këtij viti, krahasuar me 4,451 në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

“Cilësia varion nga shumë e dobët në shumë e mirë,” tha Vjollca Mavriqi, eksperte për paratë e falsifikuara në laborator.

“Më parë, monedhat false nuk ishin magnetike dhe tani janë, më parë kishin probleme me peshën, por tani përputhen me ato origjinale”.