Rebelimi ndaj neopragmatizmit - Gazeta Express

Rebelimi ndaj neopragmatizmit

Arte

Gazeta Express

30/06/2021 1:40

Richard Rorty ishte një filozof amerikan, i njohur për idetë e tij interesante neopragmatike se si qeniet njerëzore, vështirë se mund ta njohin botën reale dhe vetëm mund ta përshkruajnë atë dhe të supozojnë se ato përshkrime janë të vërteta ose të rreme.

Me një fëmijëri mjaft të turbullt, por politikisht aktive Rorty u interesua për pyetjet filozofike dhe për mendimtarët e mëdhenj të kohës së tij që në moshë të hershme.

Lexo Edhe:

Duke mbrojtur një edukim sentimentalist, për të promovuar respektimin dhe zbatimin e të drejtave të njeriut, Rorty është vlerësuar dhe kritikuar në të njëjtën masë.

Richard McKay Rorty lindi në vitin 1931 në New York, SHBA. Ai u rrit në një familje fuqimisht aktiviste sepse edhe prindërit e tij James dhe Winifred Rorty ishin aktivistë dhe shkrimtarë.

Adoleshenca e Richard Rorty u karakterizua nga dy çrregullime nervore që babai i tij pësoi në jetën e tij.

Gjatë së dytës, e cila u zhvillua në fillim të viteve 1960, babai i Rorty kishte pretendime të parandjenjës hyjnore.

Për shkak të kësaj, i riu Richard Rorty ra në depresion dhe në vitin 1962 filloi një analizë psikiatrike gjashtëvjeçare për neurozën obsesive.

Ishte në këtë kohë që, si një ushtrim relaksimi dhe qetësie, ai filloi të interesohej për bukurinë e orkideve të New Jersey.

Të gjitha prej tyre ai i kapi në autobiografinë e tij “Trotsky and the Wild Orchids”, me anë të së cilës ka shprehur dëshirën e tij që të kombinojnë estetikën e bukurisë dhe drejtësisë shoqërore.

Rorty hyri në Universitetin e Çikagos pak para 15-vjetorit të tij, ku përfundoi një diplomë në filozofi dhe master.

Pastaj ai do të vazhdonte në Universitetin e Yale për të marrë doktoratën e tij midis 1952 dhe 1956, ku në atë kohë ai u martua me Amélie Oksenberg, një profesoreshë në Universitetin e Harvardit, me të cilën do të kishte djalin e tij, Jay Rorty në vitin 1954.

Teza e doktoratës së Richard Rorty me titull “The Concept of Potentiality” përbëhej nga një studim historik i konceptit, i cili u përfundua nën mbikëqyrjen e Paul Weiss.

Sidoqoftë, do të ishte në librin e tij të parë “Linguistic Turn” (1967) në të cilën ai do të riafirmonte mënyrën e tij analitike, duke përpiluar ese klasike rreth kthesës gjuhësore në filozofinë analitike.

Richard Rorty i kaloi muajt e fundit të jetës së tij i shqetësuar, veçanërisht pasi mori diagnozën e kancerit të pankreasit që do t’i jepte fund jetës së tij.

Pak para vdekjes së tij, ai shkroi “The Fire of Life”, një tekst në të cilin ai mediton për sëmundjen e tij dhe si arriti të ngushëllohet me artin e poezisë.

Richard Rorty vdiq më 8 qershor 2007 në qytetin kalifornian të Palo Alto në moshën 75 vjeç, duke lënë pas një punë jashtëzakonisht të fortë filozofike.

Vizioni i Rorty për të drejtat e njeriut bazohet në nocionin e sentimentalizmit. Ai konsideroi se gjatë gjithë historisë, njerëzit kanë klasifikuar grupe të caktuara të  njerëzve.

Rorty ishte në favor të krijimit të një kulture globale të të drejtave të njeriut me synimin për të ndaluar shkeljen e këtyre të drejtave, përmes një edukimi që mbronte sentimentalizmin.

Dehumanizimi i grupeve të ndryshme bazuar në çështje të tilla si raca, origjina socio-ekonomike, feja ose gjuha mund të zvogëlohet, duke promovuar ndjeshmërinë.

Kështu, nëse në klasë fëmijët mësohen të vendosin veten e tyre në vend të njerëzve të tjerë dhe duke kuptuar që karakteristikat specifike nuk i bëjnë njerëzit më të mirë ose më keq edhe nëse nuk janë të barabartë, mund të krijohet një shoqëri me të vërtetë paqësore dhe më njerëzore.

Kritikat e propozimeve të tij filozofike

Rorty konsiderohet një nga filozofët bashkëkohor më të diskutuar dhe më të diskutueshëm, dhe puna e tij ka marrë të gjitha llojet e përgjigjeve nga figura të tjera të respektuara dhe të njohura në fushën e tij, duke përfshirë Jurgen Habermas, Hilary Putnam, Robert Brandom dhe Daniel Dennett.

Ndër kritikat që ai ka marrë është edhe nga Susan Haack, e cila e kritikon atë për pretendimin e tij për të qenë pragmatik.

Për të, lidhja e vetme midis neopragmatizmit të Rorty dhe pragmatizmit të Charles Sanders Peirce është thjesht emri.

Ajo e konsideron neopragmatizmin e Rortyt si anti-filozofik dhe anti-intelektual dhe se pikëpamjet e tij mbi idetë e së vërtetës ishin disi sipërfaqësore.

Një tjetër pikë për të cilën ai u kritikua ishte ideologjia e tij dhe vizioni i tij me sa duket në favor të drejtësisë shoqërore.

Ai gjithashtu u kritikua për idenë e tij për të vërtetën qëkur mendon se mund të konsiderojmë vetëm përshkrime të botës të vërteta ose të rreme, dhe nuk do të jemi në gjendje ta njohim botën, ashtu siç është në të vërtetë, sepse është e pamundur të dihet, ajo është konsideruar si një kritikë e idesë së shkencës.