Qumështi i gjirit ju ndihmon për këtë arsye - Gazeta Express
string(43) "qumeshti-i-gjirit-ju-ndihmon-per-kete-arsye"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

13/11/2022 22:16

Qumështi i gjirit ju ndihmon për këtë arsye

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

13/11/2022 22:16

Dihet prej kohësh që qumështi i gjirit është ushqimi më i mirë për të porsalindurin dhe për fëmijën deri në një vit e më tej, nëse është e mundur. Në fakt, ai përmban lëndë ushqyese të rëndësishme dhe nxit zhvillimin e sistemit të mbrojtjes natyrore.

Studimet e fundit kanë treguar se ai përbën një mbrojtje shtesë kundër Covid-19. Megjithatë, ka edhe një lajm tjetër të mirë: qumështi i gjirit është gjithashtu i mirë për sistemin kardiovaskular të foshnjave më në nevojë nga të gjithë: foshnjat e lindura para kohe.

Lexo Edhe:

Më shumë probleme me zemrën

Efektet pozitive të qumështit të gjirit në zemër u demonstruan nga një studim i kryer nga ekspertë të Universitetit të Mjekësisë dhe Shkencave Shëndetësore Rcsi. Sondazhi zbuloi se 80 foshnjat e regjistruara në studim, të lindura para kohe, por të ushqyera me qumështin e nënës, kishin aktivitet më të mirë të zemrës në moshën një vjeçare, të ngjashme me atë të foshnjave të shëndetshëm të lindura në afatin e duhur.

Foshnjat, në fakt, kishin një strukturë dhe funksion më të mirë të zemrës, presion më të ulët të mushkërive dhe një përgjigje më të mirë të zemrës ndaj stresit në moshën njëvjeçare, falë marrjes së qumështit të nënës. Normalisht, foshnjat e lindura para kohe – si fëmijë dhe të rritur – janë në një rrezik më të madh të sëmundjeve kardiovaskulare dhe kanë më shumë gjasa të vdesin nga një shkaqe që lidhen me funksionin e zemrës.

Përveç kësaj, zemrat e foshnjave të parakohshme ndonjëherë shfaqin karakteristika të tilla si vëllimi i reduktuar biventrikular, gjatësia më e shkurtër, funksioni më i ulët sistolik dhe diastolik dhe rritja e masës muskulore. Këto mosfunksionime vazhdojnë gjatë gjithë periudhës së adoleshencës.

Nga kulloshtra tek qumështi i vërtetë

Ky zbulim i fundit i shtohet listës së gjatë të cilësive me të cilat mund të “mburret” qumështi i gjirit. Është i mirë për të porsalindurin, pasi përmban të gjitha substancat që i nevojiten për t’u rritur mirë, duke filluar nga kulloshtra, qumështi i parë që prodhohet disa orë pas lindjes së foshnjës. E verdhë, më e trashë se qumështi i vërtetë, është shumë e pasur me sheqerna, të cilët i japin energji bebit, por me pak yndyrë. Kulloshtra gjithashtu ndihmon zorrët e foshnjës të heqin qafe mekoniumin shpejt, një substancë e errët dhe viskoze, e mbushur me substanca të mbeturinave të trupit, e cila përbën jashtëqitjen e parë të foshnjës. Pak ditë pas lindjes fillon prodhimi i qumështit të vërtetë, i cili është më i pasur me proteina dhe yndyrna. Deri në 5-6 muaj të jetës mund të jetë ushqimi i vetëm për një fëmijë.

Edhe me një biberon

Foshnjat e lindura para kohe janë më të dobëta se foshnjat me afat të plotë, kështu që shpesh nuk kanë forcë të mjaftueshme për të thithur direkt nga gjiri. Nënat që dëshirojnë, më pas mund ta nxjerrin qumështin me pompën e gjirit dhe t’ia ofrojnë fëmijës me biberon. Në këtë mënyrë, prodhimi i qumështit nuk ndalet dhe kur fëmija është më i fortë, ai mund të fillojë të ushqehet me gji.

Edhe pasi të ketë filluar shkëputja nga gjiri, nëse dëshironi, mund të vazhdoni t’i ofroni gjoksin foshnjës, me siguri të plotë se do t’i bëni mirë. Pediatrit evropianë dhe amerikanë rekomandojnë ushqyerjen me gji të fëmijëve të tyre deri në moshën një vjeçare, ndërsa OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) së fundmi konstatoi se mund të bëhet pa probleme deri në 2 vjet.