Qeveria e Serbisë dënon me para ata që nuk e respektojnë ditën e zisë për terroristët e vdekur, që sulmuan veriun e Kosovës të dielën - Gazeta Express
string(132) "qeveria-e-serbise-denon-me-para-ata-qe-nuk-e-respektojne-diten-e-zise-per-terroristet-e-vdekur-qe-sulmuan-veriun-e-kosoves-te-dielen"

Qeveria e Serbisë dënon me para ata që nuk e respektojnë ditën e zisë për terroristët e vdekur, që sulmuan veriun e Kosovës të dielën

Lajme

Gazeta Express

27/09/2023 8:05

Me rastin e incidentit në fshatin Banjskë në veri të Kosovës, ku një grup terroristësh serbë i armatosur deri në dhëmbë kreu sulm mbi Policinë e Kosovës. Nga ky sulm mbeti i vrarë një polic i Policisë së Kosovës dhe tre terroristë.

Natyrisht, për këtë Qeveria e Serbisë e shpalli të mërkurën, 27 shtatorin, ditë zie.

Lexo Edhe:

Qeveria përmes një komunikate ka thënë se po kërkon nga të gjitha mediat dhe organizatorët e ngjarjeve publike që programin e tyre ta përshtatin me Ditën e Zisë të mërkurën, më 27 shtator, dhe në këtë mënyrë t’i bëjnë respekt për terroristët e vrarë të cilët ata i paraqesin si viktima të sulmit në Kosovë.

Sipas ligjit serb, një ditë zie shpallet pas një aksidenti veçanërisht të rëndë që rezulton me vdekjen, plagosjen ose dëmtimin e rëndë të shëndetit të një numri të madh njerëzish, ose në rastin e vdekjes së një shteti të rangut të lartë. zyrtare.

Ditë zie mund të shpallet edhe në rast të vdekjes së një personi që ka pasur merita të mëdha për vendin, si dhe me rastin e një ngjarjeje tragjike, kur kështu gjykon qeveria.

Vendimin për shpalljen dhe kohëzgjatjen e ditës së zisë e merr Qeveria e Serbisë.

Dita e zisë zgjat aq sa është përcaktuar me vendimin për shpalljen dhe kohëzgjatjen e ditës së zisë, por nuk mund të zgjasë më shumë se tri ditë. Fillon në mesnatë dhe përfundon në mesnatë në ditën e caktuar si dita e fundit e zisë.

Autoritetet dhe organizatat, si dhe personat e tjerë juridikë që valojnë flamurin, janë të detyruara që gjatë ditës së zisë ta ulin në gjysmështizë flamurin e Serbisë, gjegjësisht shtizën, me ndriçim përkatës gjatë natës.

Organizatat transmetuese për informimin e publikut në territorin e Republikës së Serbisë janë të detyruara që në programet e tyre, duke përfshirë edhe transmetimet e destinuara për jashtë vendit, në ditën e shpalljes së ditës së zisë:

1) Transmetojnë vendimin për shpalljen e ditës së zisë dhe programin e respektimit të saj, të marrë nga organi kompetent i Republikës së Serbisë ose organi i caktuar prej tij;

2) Informon publikun për tubimet përkujtimore të organizuara nga organet kompetente të Republikës së Serbisë ose organet e caktuara prej tyre me rastin e ditës së zisë;

3) Në vend të shfaqjeve humoristike, argëtuese, folklorike e të tjera me muzikë argëtuese dhe popullore, transmetojnë muzikë dhe emisione të përshtatshme për ditën e zisë;

4) Harmonizoni skemën e detajuar të programit gjatë ditës së zisë.

Organizatat botuese të gazetave që botojnë gazeta ditore janë të detyruara që ditën e zisë t’i shtypin gazetat e tyre me ngjyrë të zezë, duke shënuar në faqen e parë vendimin për shpalljen e ditës së zisë dhe shpalljen e kremtimit të saj.

Në institucionet arsimore dita e zisë shënohet me një minutë heshtje në mësimin e parë dhe programi i edukimit muzikor i përshtatet ditës së zisë.

Muzetë, teatrot, kinematë, organizatat që kanë programe muzikore e skenike, arkivat dhe institucionet e tjera në fushën e kulturës janë të detyruara t’i përshtatin programet e tyre ditës së zisë.

Dita e zisë në salla sportive, stadiume dhe kënde lojërash shënohet me uljen e flamujve të Serbisë dhe klubeve sportive në gjysmështizë ose në gjysmështizë. Para fillimit të ngjarjes sportive, gjyqtari i bie bilbilit për të shënuar fillimin dhe përfundimin e dorëzimit të postës me një minutë heshtje, dhe mesazhet e duhura për dërgimin e postës për viktimat e aksidentit për të cilin ka një ditë zie. është deklaruar.

Gjatë ditës së zisë është e ndaluar transmetimi i muzikës popullore dhe argëtuese, pra mbajtja e programeve argëtuese në vende publike.

Mbikëqyrjen e zbatimit të këtij ligji për respektimin e ditëve të zisë e bëjnë Ministria e Brendshme dhe Ministritë përkatëse të Kulturës, Informacionit dhe Arsimit.

Shkelja e ligjit të lartpërmendur dënohet me gjobë prej 50.000 deri në 200.000 dinarë për personat juridikë, ose nga 2.000 deri në 10.000 dinarë për personat fizik.