Pse është i mirë dushi i ftohtë - Gazeta Express

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

27/04/2021 0:49

Pse është i mirë dushi i ftohtë

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

27/04/2021 0:49

Dushi i ftohtë nuk është  për ata që janë frikacakë por nëse mund të jeni të guximshëm mjaftueshëm, ka disa benifite prej kësaj. Për këtë ka folur në emisionin e tij, “Just One Thing”, Michael Mosley që ka nënvizuar të gjitha përfitimet nga dushi i ftohtë

Nëse nuk jetoni në një klimë të nxehtë, dushët e ftohtë mund të cilësohen të këqij për juve. Për me tepër, zhytja në ujë të ftohtë mund të këtë edhe efekte negative shëndetësore. Dr Mosley ka shpjeguar në një episod të emisionit të tij, “Just One Thing” me Michael Mosley, për herë të parë se hudhja në ujë të ftohtë apo dushi do të “shkaktojë një përgjigje ndaj stresit tuaj”.

Lexo Edhe:

“Do të filloni hiperventilimin, rrahjet e zemrës do të rriten dhe trupi i juaj do të përmbytet në një adrenalinë”, paralajmëroi Mosely.

Siç theksoi ai, të qenit i ekspozuar shumë ndaj stresit nuk është një gjë e mirë por kur ndodh kjo, një dush i ftohtë mund të sjell përfitime shëndetësore, transmeton shkrimin GazetaExpress.

“Gradualisht, gjatë kohës, ju do të adaptoheni dhe reagimi ndaj stresit do të zvogëlohet, duke u bërë më i heshtur”, shpjegoi ai.

“Besohet, duke ekspozuar trupit tanë në sasi të vogla të stresit që mund të kontrollohet, ne përfitojmë nga kjo”.

Çfarë thonë studimet

Disa studime kanë sugjeruar që zhytja në ujin e ftohtë ka një numër të madh benifitesh shëndetësore, duke sugjeruar që e njëjta gjë vlen edhe për dushin.

“Njerëzit që kanë notuar në ujë të ftohtë kanë një shëndet më të mirë në përgjithësi, me të rregullt dhe më të përshtatur ndaj klimës, por që ka edhe benifite shëndetësore”, përfundon një studim i fundit.

Sipas këtij studimi, ndryshimet hematologjitë dhe funksioni i endokrines tregon disa nga benifitet në hulumtim.

Hematologjia përfshin diagnozën dhe trajtimin e pacientëve të cilët kanë çrregullime në gjak dhe në kocka.

Sistemi endokrin është një seri gjëndrash që prodhojnë sekrete hormonesh që trupi i përdorë për një gamë të gjerë funksionesh, siç është frymëmarrja.

Për më tepër, studimi thekson “më pak infeksione të traktit të sipërm respirator, përmirësimin e humorit gjeneral të njerëzve” pasi kanë bërë një not në ujë të ftohtë apo një dush të ftohtë, thotë studimi, transmeton GazetaExpress.  

Disa studime po ashtu kanë përshkruar efektin pozitiv në sistemin kardiovaskular dhe faktorët e riskut në sistemin kardiovaskular.

Notimi apo dushi me ujë të ftohtë duket se ka një ndikim pozitiv të riskut kardiovaskular siç është aspekti i lipideve.

Masa e lipideve matet në një nivel specifik të tyre në gjak, siç është kolesteroli.

Për më shumë, dushi me ujë të ftohtë mund të pengojë zhvillimin e tipit të dytë të diabetit dhe të përmirësojë gjendjen ndaj sheqerit.

Dushi me ujë të ftohtë ka ndikim pozitiv në metabolizmin e insulinës, edhe pse mund të paraqiten efekte në bazë të seksit.

Në këtë studim, 20 notues në ujë të ftohtë janë testuar për gjashtë muaj në lidhje me sasinë dhe ndjeshmërinë e trupave ndaj insulinës.

Ata që bëni dush në ujë të ftohtë ishin me mbipeshë dhe kishin një përqindje më të lartë të yndyrës në trup në krahasim në mes të sekseve.

Për femrat që bën dush të ftohtë me përqindje më të ulë të yndyrës, kishte një ndjeshmëri të rritur të insulinës si dhe një ulje dhe rezistencë ndaj sekretit të insulinës.

Rezistenca ndaj insulinës është tipike për diabetikët e tipit 2.

Përmirësimi i ndjeshmërisë ndaj insulinës redukton rrezikun e zhvillimit të tipit 2 të diabetit. /GazetaExpress/