Programi për ditët në vijim/ ‘Manifesta 14’ - Gazeta Express
string(40) "programi-per-ditet-ne-vijim-manifesta-14"

Programi për ditët në vijim/ ‘Manifesta 14’

Arte

Gazeta Express

28/07/2022 16:09

Programi i festivalit kulturor Manifesta 14 edhe dy ditë të korrikut do të jetë i mbushur me punëtori, seminare, sesione leximi etj. Më poshtë janë disa prej ngjarjeve që do të mbahen me 30 dhe 31 korrik në kuadër të festivalit.

Seapussy Power Galore – Abcession – Mette Sterre- 29 korrik, nga ora 19:00 deri 19:30

Lexo Edhe:

Fabulimet spekulative të Mette Sterre fillojnë pa ndryshim me maskat e trupit që ajo skalit. Vetëm kur këto krijime groteske, të padisiplinuara bëhen një lëkurë e dytë për mbajtësit e tyre, personaliteti i artistit krijohet plotësisht; vetëm atëherë historitë e tyre përhapen.

Seapussy Power Galore – Abcession (Nëse nuk e dini, nuk rriteni) e zhyt si interpretuesin ashtu edhe shikuesin në një botë nënujore gurgulluese që merr frymë dhe shtrëngohet, zbaticë dhe rrjedh. Figura qendrore në peizazhin detar të Sterre thërret një sirenë.

Që nga kohërat e lashta, hibride të tilla njeri-kafshë janë paraqitur në mitet e shumë kulturave. Me gjithë fuqinë e tyre erotike, ata zakonisht shihen si me të meta dhe të paaftë, si të papërshtatshëm të paaftë për të mbijetuar në tokë, dhe megjithatë asnjëherë plotësisht në shtëpi as në ujë.

Sterre e kundërshton këtë tregim duke e lidhur gruan e saj me ujë me një furnizim ajri, në mënyrë që ajo të ndihet vërtet si në shtëpinë e saj nën det. Mermaid takon kiborgun – dhe pastaj?

Mette Sterre do të japë një performancë live në instalimin e veprës së saj S eapussy Power Galore – Abcession (Nëse nuk e dini, nuk rriteni) në katin e 9-të të Grand Hotel Prishtina. 

Vizatim kolektiv me Jakup Ferrin- 30 korrik, nga ora 10:00 deri 12:00

“Vizatim Kolektiv”, një punëtori e Jakup Ferrit synon të ringjallë imagjinatën dhe botën e pakufishme të shprehjes artistike. Gjatë këtij procesi artisti do të udhëheqë dy grupe fëmijësh për të vizatuar së bashku në dy telajo të ndryshme.

Duke ndjekur stilin dhe temat e zhvilluara nga vetë Ferri, fëmijët do të kenë mendimin e tyre për përfaqësimin e këtyre temave.

Në Qendrën e Praktikës Narrative, fëmijët do të bashkohen për të zhvilluar një praktikë artistike dhe argëtuese dhe kur të përfundojë ky workshop, pikturat do të jenë pjesë e Oaza të Qendrës për Praktikë Narrative.

Mbledhja e zërave, seminar podkaste me Anna Bromley -30 dhe 31 korrik nga ora 11:00 deri 15:00

Në këtë seminar, Anna ndan njohuritë e saj për regjistrimin e audios në celular, teknikat e zërit, stilet e pritjes, si dhe metodat bazë të redaktimit të audios. Pjesëmarrësit do të kapin materiale audio, do të hetojnë zërin e tyre dhe modulimet në tekstura të ndryshme tingulli, do të bëjnë intervista të shkurtra dhe do të redaktojnë materialin në softuer audio me burim të hapur.

Sigurisht, do të ketë vend për biseda rreth zërave, të folurit ad hoc dhe natyrës së papërfunduar të intervistave dhe bisedave në radio. Cilët zëra dhe cilat rregullime provokojnë dhe sfidojnë zakonet e dëgjimit? Si të flasim, të pyesim, të mbledhim zëra?

Data: 23, 30 korrik 

Ora: 11.00-16.00

Maksimumi i pjesëmarrësve: 12

Të gjitha punëtoritë do të mbahen në gjuhën angleze

Sesion leximi dhe shkrimi krijues për fëmijë me Arbër Selmanin dhe Xhevat Sylën -30 korrik, nga ora 13:00 deri 15:00

Arbër Selmani, një autor vendas, do të udhëheqë një aktivitet leximi të librave me poezi për fëmijë, si dhe një diskutim të vazhdueshëm mbi temat që librat eksplorojnë. Ngjarja e leximit do të bëhet në bashkëpunim me Xhevat Sylën, themeluesin e Karvanit të Autorëve të Librit për Fëmijë në Kosovë.

Leximi dhe analiza e librave do të bëhet në bashkëpunim gjatë një procesi bashkëbisedimi dhe kuptimi të teksteve të shkruara nga autorë vendas për fëmijë.

Pjesa në vijim e kësaj punëtorie do të jetë Sesioni i Shkrimit Kreativ i drejtuar nga Arbër Selmani dhe Xhevat Syla të cilët do ta udhëheqin këtë proces për t’i inkurajuar pjesëmarrësit të shkruajnë poezinë ose tregimin e tyre të shkurtër.

Lojëra kolektive për fëmijë nga TOKA -30 korrik, nga ora 15:30 deri 17:30

Një punëtori kolektive e lojërave për fëmijë, e drejtuar nga TOKA, me fokus në ndërtimin e ekipit dhe zgjidhjen e problemeve përmes lojërave argëtuese dhe fizike në kopsht dhe në të gjithë hapësirën e Qendrës për Praktikë Narrative.

Kjo është një ngjarje e hapur dhe të gjithë janë të ftuar.

/Gazeta Express