Programi i “Manifesta 14” për ditët në vijim - Gazeta Express
string(42) "programi-i-manifesta-14-per-ditet-ne-vijim"

Arte

Gazeta Express

01/08/2022 16:15

Programi i “Manifesta 14” për ditët në vijim

Arte

Gazeta Express

01/08/2022 16:15

LOVE is LOVE is LOVE: Prezantimi i muralit nga Instituti Sekhmet

Murali përshkruan Mustafa dhe Qerkica, një familje e zgjedhur. Një gay me aftësi të kufizuara dhe një grua transgjinore e përkatësisë etnike ashkali, ata kanë jetuar së bashku dhe janë kujdesur për njëri-tjetrin për shumë vite. Shtëpia e tyre në Fushë Kosovë, e vendosur në periferi të Prishtinës, ka qenë prej kohësh një vend grumbullimi dhe strehë e dashur për komunitetin LGBTQI*.  

Lexo Edhe:

Murali i Ermira Muratit, e cila quhet Portokallia, i jep dukshmëri historisë së tyre. Ajo sfidon publikisht margjinalizimin dhe fshirjen e pakicave gjinore, seksuale dhe etnike në Kosovë dhe gjetkë. Pasi ka përshkruar më parë intimitetin mes dy rapsodëve shqiptarë, që nxiti shumë debate publike, Murati ndihet i detyruar si artist “të krijojë atë që duhet krijuar”.

Ajo që duhet të krijohet tani, argumentojnë ajo dhe kolektivi, është një mënyrë më humane dhe më e hapur e të menduarit për familjet. Murali i tyre i inkurajon njerëzit “të reflektojnë mbi themelet e përbashkëta të njerëzimit”, të zbulojnë “çfarë është e ngjashme, duke lënë vend për atë që është e ndryshme”. 

“Common grounding” – një turne special në Fabrikën e Tullave në Prishtinë

E pezulluar në kohë, fabrika e tullave jeton një moment të rrallë apnee. Të gjithë u larguan, toka nuk shkelet më. Plot gjurmë, plagë dhe gjurmë nga një e kaluar e larmishme – ajo pret për një të ardhme por të paqartë.

Megjithatë ajo mbart historitë e qenieve të gjalla, që kanë kaluar këtu dhe ato, që ende po kalojnë fshehurazi. Ky turne ndjek gjurmët e tyre. Nëpërmjet një numri konciz prej 10 aktesh, të ftuarit futen më thellë në pjesët e mbyllura të fabrikës së tullave.

Të udhëzuar nga një udhërrëfyes, vizitorët do të hyjnë në segmente të ndryshme të kësaj faqeje manigfold përmes shqisave të tyre dhe lëvizjeve të jetës së përditshme. Kështu duke eksploruar mënyrat e tokëzimit, ndoshta tokëzimin e përbashkët. Duke qenë me njëri-tjetrin dhe me fabrikën e tullave ato krijojnë trajektore dhe gjurmë të reja; një lëvizje e përbashkët, një gjest i përbashkët, një korrespondencë e heshtur. Mund të veprojnë si gjurmë në të ardhmen.

Letra për Autoritetin – Një prezantim i dyfishtë libri dhe dialog me Leah Whitman-Salkin dhe Anna Zett

Shkrimi, tregimi, adresimi: përballë autoritetit represiv ndonjëherë këto janë mjetet tona të vetme për vetëmbrojtje dhe autonomi. Shkrimi i letrave në veçanti – si protestë, si përpunim – i jep formë një lufte për agjenturë. Është një adresë, edhe nëse nuk ka mundësi për një përgjigje; edhe nëse letra nuk dorëzohet kurrë.

Në librin e Anna Zett-it Artificial Gut Feeling (I ndarë, 2019; ribotuar 2022), I-ja i shkruan ish-mësueses së saj të kopshtit; në Kujdestarinë e Syve të Diamela Eltit (Sternberg Press, 2022), ju shkruan Mama. Të dy tekstet e kanë origjinën në diktaturat politike; të dyja trajtojnë sferën e kujdesit intim; të dyja janë rrëfime feministe të mbijetesës.

Në këtë prezantim të dyfishtë të librit, Leah Whitman-Salkin, e cila ribotoi Kujdestarinë e Syve, dhe artistja dhe shkrimtarja Anna Zett do të ndajnë tekstet e tyre dhe do të organizojnë një dialog të strukturuar. Si grup, ne do të kujdesemi për njëri-tjetrin përmes dëgjimit dhe të folurit, përmes zërit dhe rezonancës.

Rreth autorëve:

Anna Zett (l. 1983, Leipzig) është një artiste, shkrimtare dhe regjisore. Vepra e saj ndërthur analizën historike dhe formën poetike me një praktikë të mishëruar lozonjare. Që nga viti 2020 ajo ka bashkë-zhvilluar një format pjesëmarrës për lëvizjen dhe tregimin e historive të quajtur Improvizimi i Grupit Postsocialist . Artificial Gut Feeling është libri i saj i parë. Ajo jeton në Berlin. 

Leah Whitman-Salkin është një redaktore e pavarur, praktika e së cilës eksploron përkthimin, hapësirën vizuale dhe letrare, poetike dhe politike, dhe procesin e bërjes publike nëpërmjet botimit. Seria e saj e fundit e librave, Montana, fokusohet në (kryesisht) trillime (kryesisht) nga gratë (kryesisht) në përkthim. 

Këshilla juridike falas në The Flat

(Manifesta 14 Prishtinë, lokacioni nr. 23), rruga Shaip Spahia, Apt. Nr. 2, 10000 Prishtinë, Kosovë 

Çdo të hënë nga 1 gushti deri më 30 tetor 2022, ora 12.00-18.00 

Çdo grua, ose një person që identifikohet si një i tillë, është i mirëpritur të përdorë shërbimet këshillimore pa pagesë në bazë të kërkesës. Asnjë rezervim nuk është i nevojshëm. Diskrecion i plotë dhe anonimiteti është i garantuar. Të gjithë këshilltarët kanë përvojë shumëvjeçare duke u marrë me tema të ndryshme që kanë të bëjnë me të drejtat e grave. Ekziston gjithashtu një opsion për referim tek organizatat e specializuara mbështetëse. 

/Gazeta Express