Profesionet që rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të vezoreve - Gazeta Express
string(67) "profesionet-qe-rrisin-rrezikun-e-zhvillimit-te-kancerit-te-vezoreve"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

12/07/2023 20:03

Profesionet që rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të vezoreve

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

12/07/2023 20:03

Hulumtimet kanë treguar se femrat që kanë kaluar 10 ose më shumë vite në parukeri apo sallone bukurie, kanë tri herë më shumë nga rreziku mesatar për zhvillimin e kancerit të vezoreve.

Punëtoret e kontabilitetit gjithashtu përballen me dyfishin e rrezikut për kancer të vezoreve në raport me mesataren, raporton The Sun.

Lexo Edhe:

Lista e plotë e punëve që lidhen me rrezik dukshëm më të lartë se mesatarja është:

floktare

estetiste

llogaritare

punëtore ndërtimi

punëtore e shitjes

Rreth 7.500 femra në Mbretërinë e Bashkuar zhvillojnë kancer ovarian çdo vit dhe 4.100 vdesin çdo vit. Shkaqet e saj janë kuptuar keq dhe nëntë nga 10 raste nuk mund të parandalohen.

“Femrat që punojnë në profesionin e parukerisë janë të ekspozuara ndaj qindra kimikateve në përqendrime të larta, duke përfshirë ngjyrat e flokëve, shampo, kondicionerë dhe produkte stilimi dhe kozmetike”, është shprehur dr. Anita Koushik, nga Universiteti i Montrealit në Kanada.

Studimi përdori të dhëna nga 491 femra të diagnostikuara me kancer ovarian në Montreal, Kanada, midis 2010 dhe 2016 duke i krahasuar me 897 femra që nuk kishin kancer dhe shikoi punën e tyre, historinë mjekësore dhe shëndetin e përgjithshëm.

Kishte 18 substanca kimike me shqetësimin më të madh, shumë prej të cilave tashmë janë hetuar për kancerin nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit. Në mesin e tyre përfshiheshin amoniaku, peroksid hidrogjeni, fibra poliester, formaldehid, shtytës dhe benzinë.

Kimikatet mund të shkaktojnë kancer duke u bashkuar ose duke reaguar me ADN-në për të shkaktuar dëmtime afatgjata që i bëjnë qelizat të shumohen jashtë kontrollit.