Prof. Dr. Ilhan Elmaci: Sekretet e Trajtimit të Suksesshëm të Tumoreve të Trurit - Gazeta Express

Prof. Dr. Ilhan Elmaci: Sekretet e Trajtimit të Suksesshëm të Tumoreve të Trurit

Shneta

Gazeta Express

17/09/2020 15:10

Neurokirurgjia është një nga fushat më magjepsëse të mjekësisë. Kjo pasi ndërhyrjet në radhë të parë synojnë organin më të rëndësishëm në trupin e njeriut: trurin. Si shumë zona të tjera në trup, truri është i prekshëm nga procesi i formimit të tumorit.

Sidoqoftë, ndryshe nga shumica e tumoreve në organet e tjera, mukusi cerebral është i vështirë për t’u arritur, tumoret mund të vendosen në zona që kontrollojnë funksionet vitale dhe duhet të hiqen me saktësinë maksimale për të mbrojtur dëmtimin e indeve të shëndetshme, përgjegjëse për funksionet e rëndësishme të trupit. Por sa më shumë sfida, aq më shumë suksese për ekipet e specialistëve me përvojë që po ndërhyjnë dhe trajtojnë tumoret që kërcënojnë shëndetin dhe jetën e pacientëve ndërsa flasim. Një nga mjekët më të mirë në botë që trajton me sukses tumoret e trurit është Prof. Dr. Ilhan Elmaci me Spitalin ACIBADEM Maslak në Stamboll. Rastet serioze, ndonjëherë të pashpresa, gjejnë një zgjidhje përmes ekspertizës së ekipeve komplekse të mjekëve në departamentin e neurokirurgjisë në Spitalin Maslak.

“Në këtë kohë, rreziku i ndërlikimeve të operacionit të trurit është 2 përqind. 15 vjet më parë, ky rrezik ishte 10-15 përqind. Shifrat janë shumë të mira, rezultati i operacioneve është i shkëlqyeshëm, por zgjedhja e rastit dhe zgjedhja e terapive më të mira për secilin rast kanë shumë rëndësi. Nëse pacientët mund të përmirësojnë gjendjen e tyre për shkak të operacionit, ne e rekomandojmë atë. Përndryshe, nëse nuk merret vendimi më i mirë terapeutik, rreziku i komplikimeve mund të jetë i lartë ”, përshkruan Prof. Dr. Ilhan Elmaci performancën e operacionit të trurit, i cili tani po shijon një sukses në rritje prej gati njëqind për qind.

Tumoret e trurit mund të jenë beninje dhe malinje. Nga kanceret, ata që prekin trurin dhe sistemin nervor zënë vendin e 19-të në shkallën e incidencës. Tumoret më të zakonshme të trurit janë metastaza, së bashku me tumoret gliale.

“Ekzistojnë 4 shkallë të tumoreve gliale, shkalla 4 është malinje, domethënë kanceri. Aktualisht, ne kemi mundësinë e diagnostikimit të hershëm të këtyre tumoreve. Për shembull, pacientët me tumore gliale të shkallës 1 mund të trajtohen me sukses duke hequr këto tumore duke përdorur teknika të avancuara. Nuk është një ide e mirë që ato vetëm të monitorohen pa pasur nevojë të ndërhyjmë shpejt. Këshilla jonë për të gjithë kolegët tanë neurokirurg është që të heqin këto tumore sa më shpejt të jetë e mundur. Shpesh, këto tumore ndodh të jenë elokuente, përgjegjëse për funksionet vitale, dhe pacientët këshillohen të kthehen pas 6 muajsh për rezonancë magnetike. Dhe ndonjëherë ndodh që tumoret të arrijnë shkallën e 4 brenda këtij afati “, paralajmëron neurokirurgu i lartë ACIBADEM.

Në këto kushte, mjekët këshillojnë pacientët të jenë të azhurnuar si pjesë e një shërbimi të avancuar neurokirurgjie për diagnostikimin e hershëm. Dhimbjet e kokës, pafuqia, humbja e vetëdijes, mungesat e punës dhe mpirja mund të jenë simptoma të tumoreve të trurit.

“Në këtë kohë, ne e dimë saktësisht se në nivelin e trupit të njeriut, ekziston një sistem që na tregon disa gjendje trupore, të tilla si infeksionet. Në të njëjtën mënyrë, sistemi nervor qendror në tru ka aftësinë për të riparuar veten kur ndodhin probleme të vogla. Ekziston gjithashtu një ekuilibër midis qelizave të vdekura dhe atyre të reja që po formohen. Nëse ky ekuilibër prishet për ndonjë arsye (ndonjëherë, mund të jenë shkaqe gjenetike) atëherë mund të zhvillohen masa, tumore që mund të jenë beninje ose malinje. Përveç kësaj, stili ynë i jetesës, stresi, zakone të caktuara të ngrënies, rrezatimi elektromagnetik, pirja e duhanit, alkooli mund të rrisin rrezikun e tumoreve të trurit ”, shpjegon profesori Ilhan Elmaci një imazh të tumorit të trurit.

Në klinikat ACIBADEM, diagnoza e saktë, si dhe trajtimi i suksesshëm i tumoreve të trurit, përformohen vetëm nga ekipe komplekse specialistësh. Ekspertiza e kombinuar e radiologëve, onkologëve, neurologëve, neurokirurgëve dhe neuroestestistëve bën të mundur zgjidhjen e shumë rasteve të komplikuara. Por edhe teknologjia e gjeneratës së fundit ka rolin e saj, sepse sot ndërhyrjet e trurit janë të pakonceptueshme pa mikroskop, neuroendoskop, skanim tomografik intraoperativ, rezonancë magnetike intraoperative dhe neuromonitorim.

“Neuromonitorimi është në fakt vlerësimi i vazhdueshëm i aktivitetit elektrik të trurit në sallën e operacionit, nën anestezion ose me pacientin zgjuar. Paralelisht me këtë, ne gjithashtu bëjmë ekzaminimet neuroradiologjike, dhe të gjitha këto teknika të avancuara na ndihmojnë të lokalizojmë saktësisht zonat elokuente përgjegjëse për funksionet vitale në trup dhe të vlerësojmë qarqet e trurit. Çdo person ka disa veçanti në nivelin cerebral dhe ne duhet t’i vlerësojmë ato dhe t’i njohim mirë para operacionit. Ne e bëjmë këtë për shkak të teknologjive që përdorin disa softuerë. Dhe me ndihmën e tyre, neuroradiologët mund të na tregojnë saktësisht cilat janë zonat përgjegjëse për funksione të ndryshme në trup, cilat janë qarqet e trurit dhe si preken ose jo nga tumoret e trurit. Kështu, me të gjitha këto të dhëna, ne i analizojmë ato me një ekip para operacionit dhe bëhet shumë më e lehtë për ne që të bëjmë operacionin, varësisht nga veçoritë e secilit rast “, përshkruan neurokirurgu ekspert më I mire I ACIBADEM përfitimet e neuromonitorizimit që zvogëluan shumë rrezikun e dëmtimit të strukturave të imëta nga truri, të pamundura për t’u parë me sy të lirë.

Sfida kryesore për neurokirurgët është heqja e plotë, nëse është e mundur, e tumoreve të trurit. Dhe kjo është gjithashtu e mundur falë teknologjisë.

“Ne po përdorim monitorimin e ultrazërit intraoperator për të na ndihmuar të jemi të sigurt qind për qind, dhe kjo është gjithashtu e mundur falë përvojës sonë. Për dikë që i përdor këto metoda për një kohë të shkurtër, është e pamundur t’i kontrollosh ato në mënyrë të përsosur, por ekipi ynë ka përvojë , dhe bazuar në vlerësimet e imazheve të bëra nga neuro-radiologu, ne mund të dimë saktësisht se si zhvillohet ndërhyrja hap pas hapi. Ka situata kur ne përdorim tomografi kompjuterike intraoperative, në varësi të vendndodhjes. Teknologjitë na ndihmojnë në të gjitha ndërhyrjet e ekstrapimit të tumorit të trurit për të shmangur ndërlikimet “, shton Prof. Dr. Ilhan Elmaci.

Një kapitull i veçantë i neurokirurgjisë onkologjike është trajtimi i metastazës cerebrale. Dihet që shumë lloje të sëmundjeve malinje si mushkëritë, gjinjët, lëkura ose limfoma mund të përhapen në tru. Dhe në këto situata, neurokirurgjia, së bashku me kryerjen e programeve të radioterapisë, mund të jenë zgjidhja.

“Për shembull, nëse ka 3 ose 4 metastaza cerebrale dhe pacienti vuan për shkaqe të mëdha, sepse bën një kompresim të fortë të trurit, atëherë ne e shfarosim atë. Ne mund t’i trajtojmë të tjerët me radioterapi. Ne e adaptojmë trajtimin sipas secilit rast, ne e personalizojmë atë. Ne tashmë kemi një përvojë të gjatë me Gamma Knife, ne në thelb jemi grupi i parë i mjekëve të Lindjes së Mesme që filluan të punojnë me këtë teknologji. Pra, ekspertiza jonë na lejon ta përdorim atë në shumë situata, qoftë në përdorim të vetëm ose pas kirurgjisë, nëse ka ndonjë mbetje tjetër tumori. Këto mund të adresohen përmes  Gamma Knife, Cyber ​​Knife ose teknologjisë tjetër LINAC (rrezet X lineare ose elektroni përshpejtues për të shkatërruar indet e tumorit) “, përshkruan mjeku nga ACIBADEM Maslak progresin e radioterapisë që aplikohet në tumoret e trurit.

Në ditët e sotme, operacioni kompleks i trurit mund të zgjasë deri në 8 orë. Falë teknologjisë dhe përvojës së ekipit mjekësor, pacientët shërohen në kohë rekord. Pastaj vijon tomografia periodike dhe monitorimi i rezonancës magnetike, periodiciteti i të cilit diktohet nga lloji i tumorit.

“Unë jam një neurokirurg për 30 vite tani, dhe në fillim të karrierës sime, ishte e pamundur të hiqja plotësisht tumoret e vendosura në thellësitë e zonave të caktuara të trurit ose në shpinë pa u dashur të merresha me komplikime të ndryshme. Një nga aspektet më të rëndësishme të karrierës sime është se kjo situatë ka ndryshuar me kalimin e kohës: përvoja jonë në rritje, evolucioni i teknologjisë dhe lehtësirat e tjera, grupet e studimit dhe të gjitha, kanë bërë të mundur me kohën që të trajtohen tumore të vështira “, thotë Prof. Dr. Ilhan Elmaci.

Brenda ACIBADEM, hulumtimi i neurokirurgjisë është një fushë me interes maksimal që shfrytëzon maksimalisht ekspertizën e specialistëve të grupeve të studimit për t’u ofruar pacientëve zgjidhjet më të mira, por edhe për t’ua kaluar brezave të ardhshme të mjekëve njohuritë dhe informacionet më të mira. Përveç kësaj, specialistët shpresojnë që tumoret e trurit mund të zbulohen në një fazë të hershme dhe përmes një ekzaminimi të trurit çdo tre vjet, i cili mund të jetë pjesë e programeve të kontrollit.

“Aktualisht, neurokirurgjia nuk është më një ” punë e një personi të vetëm “, është punë në ekip dhe kështu e bëjmë brenda spitaleve ACIBADEM. Ne e vlerësojmë pacientin hap pas hapi, brenda një ekipi të madh specialistësh. Ka situata në vendet apo spitalet e tjera kur neurokirurgu dërgon pacientin më tej te një onkolog ose radioterapist, por ata nuk e kanë parë pacientin që nga fillimi dhe nuk e kanë ndjekur rastin në detaje. Por ne punojmë në një ekip dhe ndjekim zhvillimin e secilit rast.

Jam jashtëzakonisht i kënaqur që mund të punoj së bashku me kolegët e mi në një ekip të vlefshëm, që mund të ndajmë përvojat profesionale, ekspertizën më të mirë për të zgjidhur rastet dhe që kemi qasje në teknika shumë të përparuara. Dhe e gjithë kjo kontribuon në shanset maksimale të suksesit dhe një shkallë jashtëzakonisht e ulët e sëmundshmërisë, pasi ne trajtojmë raste shumë të rënda ”, përfundon Prof. Dr. Ilhan Elmaci.

Kontakt:

Rr. Ibrahim Lutfiu (ish Nazim Gafurri), 2C   
Prishtinë, Kosovë
Tel: +383 (0) 49 234 004  |  Tel: +383 (0) 49 563 400
Web: www.acibadem.al
Email: [email protected]