Problemi më i thjeshtë matematikor që askush nuk mund ta zgjidhë - Gazeta Express

Problemi më i thjeshtë matematikor që askush nuk mund ta zgjidhë

Lajme

Gazeta Express

04/08/2021 7:27

Kemi dëgjuar për pohimet matematikore që janë të vërteta, por të pamundura për t’u vërtetuar. Kështu që këtë herë le të shqyrtojmë një shembull interesant: problemin ‘më të thjeshtë’ të cilin askush nuk e ka zgjidhur ende.

Bëhet fjalë për supozimin Collatz, ose të ashtuquajturin problemi 3x+1. Shprehja me shkrim e kësaj sekuence dhe funksioni i saj është mjaft i thjeshtë dhe i lehtë për t’u kuptuar për këdo që ka disa njohuri themelore të algjebrës.

Lexo Edhe:

Por siç ka thënë një herë një matematikan i njohur hungarez Paul Erdős, “matematika mund të mos jetë gati për probleme të tilla”. Dhe me të vërtetë, Supozimi i Collatz është llogaritur numerikisht për të gjitha vlerat fillestare deri në 268 ≈ 2.95×1020, por të gjitha seritë e numrave të gjeneruar përfundojnë në fund me numrin 1.

Shkencëtarët thonë se ky verifikim i veçantë numerik nuk është i mjaftueshëm për të vërtetuar se parimi i Collatz Conjecture është i vërtetë për absolutisht të gjithë numrat. Sidoqoftë, kjo deklaratë nuk është vërtetuar ende.