Prindërit në Gjermani paguajnë gjoba për mos vaksinimin e fëmijëve të tyre - Gazeta Express
string(74) "prinderit-ne-gjermani-paguajne-gjoba-per-mos-vaksinimin-e-femijeve-te-tyre"

Prindërit në Gjermani paguajnë gjoba për mos vaksinimin e fëmijëve të tyre

Shneta tjera

Gazeta Express

19/03/2024 20:26

Në shtetin gjerman të Saksonisë, autoritetet kanë lëshuar qindra gjoba në vitet e fundit për prindërit për shkak se fëmijët e tyre nuk ishin vaksinuar kundër fruthit.

Rrethet raportojnë shifra të ndryshme: ndërsa Saksonia Qendrore raportoi 185 dënime në dy vitet e fundit shkollore, distrikti i Goerlitz raportoi 314 dënime vetëm në vitin 2023. Në Leipzig, 184 procedime kundërvajtëse u iniciuan në të njëjtën periudhë.

Lexo Edhe:

Që nga marsi 2020, vaksinimi i fruthit është ligjërisht i detyrueshëm për fëmijët që ndjekin institucione publike si kopshte apo shkolla. Kohët e fundit në Vogtland pati një shpërthim të sëmundjes në dymbëdhjetë fëmijë nga mosha disa muajsh deri në 13 vjeç. Sipas Ministrisë së Shëndetësisë, këta fëmijë janë vaksinuar në mënyrë joadekuate.

Nëse ky detyrim nuk përmbushet, masat janë të ndryshme: në kopshte mund të ndalohet hyrja e fëmijëve të pavaksinuar, ndërsa shkollat ​​duhet të pranojnë fëmijët e pavaksinuar për shkak të frekuentimit të detyrueshëm. Megjithatë, shkollat ​​raportojnë fëmijët e pavaksinuar tek autoritetet shëndetësore, të cilat më pas kanë mundësinë të vendosin gjoba deri në 2500 euro.

Megjithatë, gjobat janë përgjithësisht më të ulëta. Zyra e qarkut të Bautzen përmendi shuma midis 50 dhe 200 euro për më shumë se 300 gjoba vitin e kaluar, ndërsa zyra e qarkut të Pirnës raportoi 250 euro për secilën nga 79 gjobat në 2023. “Arsimi i detyruar cenon vaksinimin e detyrueshëm”, sqaron Ministria e Kulturës, duke theksuar se fëmijët e pavaksinuar duhet ende të pranohen në shkolla.

Numri i ndalimeve në kopshte nxjerr në pah trajtimin më të rreptë: në rrethin e Bautzen, për shembull, ka 13 ndalime dhe në Dresden gjithsej 39 nga zbatimi i Ligjit për Mbrojtjen e Lisë, nga të cilat 26 tashmë janë hequr.

Shpesh problemi nuk është mungesa e vaksinimit në vetvete, por që prindërit nuk kanë dhënë provat e nevojshme për të. “Ndalimi i frekuentimit të kopshtit ekziston aktualisht për 13 fëmijë”, thonë nga administrata e qytetit.

Komiteti i Përhershëm i Vaksinimit (STICO) rekomandon vaksinimin e dyfishtë kundër fruthit të kombinuar me shytat dhe rubeolën për të gjithë fëmijët.

Prandaj, foshnjat dhe fëmijët e vegjël duhet të marrin dozën e parë të vaksinimit midis njëmbëdhjetë dhe katërmbëdhjetë muajsh dhe dozën e dytë midis pesëmbëdhjetë dhe njëzet e tre muajve.

Nëse statusi i vaksinimit të të rriturve të lindur pas vitit 1970 ose atyre që nuk kanë marrë asnjë ose vetëm një vaksinim në fëmijëri është i paqartë, rekomandohet gjithashtu një vaksinim i vetëm.