Preveri kuptohet nga të gjithë - Gazeta Express
string(32) "preveri-kuptohet-nga-te-gjithe-2"

Preveri kuptohet nga të gjithë

Arte

Gazeta Express

18/09/2023 14:46

Zhak Prever, një nga poetët më të dashur për të rinjtë e të gjitha kohërave. Një poet i cili theu barrierat e elitës dhe arriti ta bëjë veten të kuptohej nga të gjithë. Poeti i kompozimeve më të lexuara dhe të recituara në mbarë botën dhe shpeshherë i quajtur si muza e dashurisë. Për Preverin, Dashuria është shpëtimi i vetëm i botës: nuk është një dashuri e thjeshtë pa pengesa, por ajo e poetit është një dashuri e pasur me shumë aspekte, por gjithmonë e kërkuar.

Preveri përqafon poezinë, angazhim i një besnikërie absolute për një praktikë poetike që nuk njeh kufijtë e zhanreve dhe i thur lavde jetës. Të shprehesh për Preverin nënkupton të kapërcesh një poezi të folur, të kënduar, të shkruar, të filmuar, poetike – një poezi miqësie.

Lexo Edhe:

Arsyeja e popullaritetit të përjetshëm të poetit qëndron në thjeshtësinë e tij. Ai kombinon në mënyrë të përkryer aksesin me gjuhën e tij të njohur, duke e shpërqendruar lexuesin me fjalë dhe situata të paparashikuara. Preveri e harron karakterin konvencional të fjalës poetike nga shfaqja e fjalëve. Poezia e tij vazhdimisht ngrihet në lojëra fjalësh, nga të cilat poeti shpalos efekte të papritura komike, humor të zi dhe dykuptimësi ose imazhe të pazakonta.

Megjithatë, arsyeja e vërtetë për suksesin e vazhdueshëm qëndron në bujarinë e autorit, i cili pa dashje mbron të dobëtit, emigrantët, fëmijët, gratë, madje edhe kafshët. Pas çdo poeme të Prevertit, ne zbulojmë një kërkim për drejtësi dhe njerëzim. Ai arrin të vërë gishtin në situata që janë ende relevante sot. Ishte ndoshta ky karakter i pavarur që e bëri atë një shkrimtar të njohur si dje dhe sot./Hejza