Presidentja sllovene: Shqipëria i plotëson kushtet për hapjen e klasterit të parë të negociatave - Gazeta Express
string(95) "presidentja-sllovene-shqiperia-i-ploteson-kushtet-per-hapjen-e-klasterit-te-pare-te-negociatave"

Shqiperi

Gazeta Express

23/05/2024 20:21

Presidentja sllovene: Shqipëria i plotëson kushtet për hapjen e klasterit të parë të negociatave

Shqiperi

Gazeta Express

23/05/2024 20:21

Kuvendi i Shqipërisë ka mbajtur një seancë plenare në nder të presidentes së Sllovenisë, Natasa Pirc Musar.

Në fjalën e saj, presidentja sllovene tha se bota po përballet me disa konflikte.

Lexo Edhe:

Ajo përmendi luftën në Ukrainë, për të cilën tha se nuk po bëhet aq sa duhet nga ana diplomatike për t’i dhënë fund konfliktit. Ende duhet të përballemi me trashëgiminë e sjelljes aksionare, agresioni kundër Ukrainës, por pozicioni i vendit tim është i qartë. Fakti që një vend mban përgjegjësi të veçantë dëshiron të marrë territor është e pashmangshme, kushtet janë të vështira, duket sikur Rusia po shfrytëzon superioritetin ushtarak, aleatët nuk do të jetë e mundur të ndihmojë Ukrainën pa një angazhim.Rusia duhet të jetë e vetëdijshme se nuk është ky i vetmi realitet që Federata Ruse është një agresore që ka shkelur brutalisht Kartën e Kombeve të Bashkuara, duhet të insistojmë që vrasjet të përfundojnë këtu dhe tani, ata që janë përgjegjës për krimet kundër njerëzimit të ndëshkohen nga vendi i cili ata vijnë, më vjen mirë që Shqipëria vendosi të nënshkruajë në Konventën e Hagës.”

Nuk kurseu vlerësimet për zhvillimin e Shqipërisë duke shtuar se e sheh në BE.

“BE pa Ballkanin Perëndimor nuk është Bashkim Evropian. Për këtë qëllim, anëtarësimi i shpejtë i këtij rajoni duhet të promovohet aktivisht edhe Sllovenia po e bën këtë. Sipas mendimit tonë, Shqipëria i plotëson kushtet për hapjen e klasterit të parë të negociatave. Ne besojmë se Shqipëria mund të jetë një shembull se si përballet me sfidat e vështira të përmbushjes së kushteve. Shqipëria duhet të lejohet të tregojë se mund të jetë një pikë tjetër e ndritshme në procesin e integrimit evropian. Këto marrëdhënie dypalëshe janë të vërteta, miqësore. Sllovenia mezi pret ditën kur do të përshëndesë Shqipërinë mes vendeve anëtare të BE. Vendet tona mund të sigurojnë që bashkëpunimi i tyre të rritet dhe më shumë dhe që ne të shfrytëzojmë potenciale, veçanërisht në atë ekonomike. Tregtia mes vendeve është duke u rritur, disi më shumë se 100 milionë Euro. Komunitetet të takohen më shpesh dhe të krijojnë lidhje më të ngushta.”