Po pastroni kompjuterin tuaj? Ja çfarë nuk duhet të përdorni kurrë - Gazeta Express
string(65) "po-pastroni-kompjuterin-tuaj-ja-cfare-nuk-duhet-te-perdorni-kurre"

Po pastroni kompjuterin tuaj? Ja çfarë nuk duhet të përdorni kurrë

AutoTech

Gazeta Express

06/05/2024 23:09

Është po aq e rëndësishme të dini se çfarë të përdorni kur pastroni kompjuterin tuaj dhe çfarë të shmangni.

 Ne ju paraqesim një përmbledhje të mjeteve që mund të jenë të shkëlqyera për pastrim në situata të tjera, por jo kur bëhet fjalë për kompjuterin.

Lexo Edhe:

1) Agjentët për pastrimin e shtëpisë

Produktet tradicionale të pastrimit të shtëpisë zakonisht përfshijnë amoniak, zbardhues dhe uthull. Të tre përmbajnë kimikate të forta që mund të gërryejnë metalin.

Amoniak dhe zbardhues

Amoniaku heq në mënyrë efektive papastërtitë dhe njollat ​​e yndyrës. Megjithatë, për shkak se është një gërryes i fortë, do të “hajë” aluminin (ose ndonjë metal tjetër). Zbardhuesi ka një efekt të ngjashëm.

Shumica e kutive dhe butonave plastike të kompjuterit janë bërë nga ABS (akrilonitril butadien stiren), i cili është rezistent ndaj korrozionit kimik. Por nëse vazhdoni ta përdorni, ai përfundimisht do të bëhet i brishtë dhe do të plasaritet. Përveç kësaj, do të shkaktojë zbardhjen e ngjyrës së shtresës plastike të kompjuterit tuaj.

Apple ka paralajmëruar se amoniaku, ndër të tjera, nuk duhet të përdoret kurrë për të pastruar ekranin e pajisjes suaj. Përdorimi i pastruesve të ashpër si amoniaku është një nga mënyrat më të zakonshme për të dëmtuar MacBook-in tuaj.

Uthull

Sado joshëse që mund të jetë përdorimi i këtij pastrues të zakonshëm shtëpiak, mos e përdorni në kompjuterin tuaj. Uthulla është shumë acide dhe mund të gërryejë metalin dhe të rrezikojë integritetin strukturor të plastikës polikarbonat (përdoret, për shembull, në ekrane dhe tastierë). Mund ta përdorni vetëm nëse e holloni me ujë dhe e përdorni me kujdes.

2) Peceta letre ose peceta

Peshqirët e letrës janë bërë nga fibra tul druri, të cilat janë gërryese dhe mund të lënë gërvishtje në kompjuterin tuaj. Nëse i përdorni në mënyrë të përsëritur në një pjesë të ndjeshme të kompjuterit tuaj, ato do të veprojnë si një peshqir i vogël letre, duke lënë më shumë shenja gërvishtjeje në pajisjen tuaj. Përveç kësaj, ata do të lënë një mbetje fibrash dhe mund të “fusin vjedhurazi” në vrimat e pajisjes, ku nuk i përkasin. Për pjesët e ndjeshme të kompjuterit, merrni një leckë mikrofibër.

3) Detergjentet për larjen e enëve

detergjentet për larjen e enëve mund të jenë gërryes, të lënë mbetje, të shkaktojnë lagështi e cila nga ana tjetër shkakton korrozion dhe madje të shkaktojë një qark të shkurtër brenda kompjuterit. Është më mirë të përdorni alkool izopropil ose një produkt të krijuar posaçërisht për elektronikë.

4) Pastruesit e dritareve dhe xhamit

Xhami në ekranin e kompjuterit nuk është xhami i zakonshëm, sepse ka një shtresë që amoniaku dhe alkooli i fortë mund të dëmtojnë ose të lënë njolla që janë të vështira për t’u hequr.

5) Pastrues i manikyrit (aceton)

Përbërësi aktiv në heqësin e manikyrit është acetoni, një tretës i fuqishëm që mund të shpërndajë plastikën. Mund të heqë gjithashtu veshjen mbrojtëse në ekranin tuaj dhe të bëjë që pjesët e tjera plastike të bëhen të brishta dhe të plasariten. Ekspozimi i zgjatur ndaj acetonit mund të shkaktojë zbardhjen e ngjyrës së shtresës së aluminit të kompjuterit tuaj. Mund të përdoret për të hequr ngjitësit nga pjesë të tjera të kompjuterit, por mbajeni larg ekranit.

6) Alkooli i zakonshëm dhe dezinfektuesit e duarve

Duhet të përdorni vetëm alkool izopropil për të pastruar kompjuterin tuaj. Alkooli i thjeshtë mund të përmbajë papastërti ose ujë, ose të jetë shumë i ashpër për kompjuterin. Kjo vlen edhe për pecetat me alkool dhe dezinfektuesit e duarve me bazë alkooli. Për më tepër, alkooli mund të avullojë shpejt dhe të lërë shenja ose njolla.

7) Pecetat për fëmijë

Ashtu si lëngjet për larjen e enëve, pecetat për fëmijë nuk janë të dizajnuara për përdorim në kompjuterë. Ato përmbajnë aditivë të tillë si aroma, hidratues dhe kimikate të tjera që mund të dëmtojnë pajisjen tuaj. Disa përmbajnë edhe alkool. Përveç kësaj, ata lënë një mbetje ngjitëse që mund të tërheqë papastërti dhe pluhur.

8) Ajri i kompresuar me presion të lartë

Ajri i kompresuar në vetvete është padyshim një mënyrë e shkëlqyer për të pastruar tastierën tuaj dhe pjesë të tjera të kompjuterit tuaj. Por nëse e mbani shumë afër pjesëve të ndjeshme të kompjuterit tuaj gjatë përdorimit, mund të dëmtoni diçka. Shmangni spërkatjen e drejtpërdrejtë të tifozëve, motherboard ose hard disqeve. Sigurohuni që të lexoni udhëzimet.

9) Pëlhurat ose furçat e pastrimit gërryes

Çdo furçë me qime të forta do të dëmtojë kompjuterin tuaj dhe do të lërë gërvishtje kudo që e përdorni. E njëjta gjë vlen edhe për jastëkët ose furçat e pastrimit të bëra prej leshi ose materiali të ngjashëm, të cilat mund të mendoni se nuk do të dëmtojnë kompjuterin tuaj.

10) Pastë dhëmbësh dhe lustrues plastik

Pasta e dhëmbëve dhe plastika mund të jenë të shkëlqyera për lustrimin e gërvishtjeve në trupin e kompjuterit tuaj, por ato nuk janë pastrues të mirë. Ato përmbajnë lëndë gërryese që mund të dëmtojnë pjesë të ndjeshme të pajisjes suaj, siç është ekrani.