Pirja e duhanit mund të keqësojnë shëndetin tuaj nëse infektoheni nga koronavirusi - Gazeta Express

Lajme

Gazeta Express

20/05/2020 8:55

Pirja e duhanit mund të keqësojnë shëndetin tuaj nëse infektoheni nga koronavirusi

Lajme

Gazeta Express

20/05/2020 8:55

Pandemia Covid-19 ose koronavirusi ka qenë dukshëm më vdekjeprurës për të moshuarit dhe njerëzit me kushte themelore mjekësore se të tjerët.

Këta njerëz takonisht konsiderohen se janë “rrezik më i lartë” në krahasim me grupet e tjera. Por, tani një grup tjetër i qytetarëve është potencialisht i prekshëm nga infeksioni: njerëzit që pinë duhan dhe abuzojnë me substanca të tjera.

“Komuniteti i hulumtimit duhet të jenë cigjilent ndaj mundësisë që Covid-19 mund të ketë, veçanërisht popullsinë me çrregullime të përdorimit të substancave veçanërisht të rënda”, shkroi Dr. Nora Volkow.

Covid-19 ka qenë veçanërisht vdekjeprurës sepse sulmon mushkëritë. Personat që vuajnë ose pinë duhan ose marihuanë mund të rrezikojnë më shumë vetën.

Individët që vuajnë nga problemet e abuzimit me substancat janë gjithashtu në një rrezik më të lartë. Gjithashtu edhe njerëzit me çrregulim të përdrimit të opiumit dhe çrregullim të përdorimit të metafetaminës gjithashtu mund të jenë të prekshëm për shkak të efekteve të këtyre ilaçeve në shëncetin e frymëmarrjes dhe pulmonare.

Pavarësisht nga rreziku më i madh i vdekjes nga të moshuarit, sipas një raporti nga CDC javën e kaluar, të rriturit më të rinj midis moshave 20 dhe 44 vjeç përbëjnë afërsisht 20% të njerëzve në spital për shkak të koronavirusit.

Disa nga ekspertët kanë vërejtur njerëz nën 30 vjeç që përfundonin në spitale. Sipas një studimi të kryer në Kinë, ashpërsia e simptomave në lidhje me infeksionin Covid-19 ishte 14 herë më i lartë në mesin e njerëzve që pinin duhan në krahasim me ata që nuk pinin. Ata që kishin një histori të pirjes së duhanit kishin 14% rrezik më të lartë për të zhvilluar pneumoni.