Petkoviq: Letërnjoftimet e Serbisë mbeten, serbët e veriut dhe jugut udhëtojnë me to pa pengesa - Gazeta Express
string(93) "petkoviq-leternjoftimet-e-serbise-mbeten-serbet-e-veriut-dhe-jugut-udhetojne-me-to-pa-pengesa"

Petkoviq: Letërnjoftimet e Serbisë mbeten, serbët e veriut dhe jugut udhëtojnë me to pa pengesa

Lajme

Gazeta Express

27/08/2022 19:50

Drejtori i të ashtuquajturës Zyrë për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, Petar Petkoviq ka thënë se letërnjoftimet serbe kanë mbetur, dhe tani serbët e veriut dhe jugut mund të udhëtojnë me to pa pengesa.

Në një njoftim për media, Petkoviq tha se kjo marrëveshje ka një rëndësi vendimtare për serbët që jetojnë në Kosovë, raporton KosovoOnline.

Lexo Edhe:

“Me të kemi arritur të sigurojmë paqe dhe stabilitet në zonën e Kosovës dhe të ruajmë kartat e identitetit serb për serbët në krahinën jugore, si në veri ashtu edhe në jug të Ibrit. Prandaj mund të them se kemi të rëndësishme dhe lajm i rëndësishëm. Përkundër të gjitha pengesave dhe shantazheve, ne arritëm të ruanim dokumentet e identitetit serb për popullin tonë në krahinë dhe kështu e ruajtëm edhe prezencën e shtetit serb në atë zonë. Kjo do të thotë se çdo qytetar i Serbisë që jeton në Kosovë do të të jetë në gjendje të ketë një letërnjoftim serb për të lëvizur lirshëm. Çdo serb në jug dhe në veri të Ibrit, pa përjashtim, do të mund të jetojë, punojë, udhëtojë dhe kalojë kalimet administrative normalisht dhe pa probleme me kartën e identitetit serb”, theksoi Petkoviq.

Dialogun e zhvilluar me Kosovën këto javët e fundit, Petkoviq po e cilëson si një betejë të vështirë diplomatike të zhvilluar nga presidenti serb, Vuciq.

“Dhe duke u nisur nga obligimi për respektimin e Marrëveshjes për Lirinë e Lëvizjes, e cila u nënshkrua nga ish-qeveria në Beograd në vitin 2011, dhe të cilën Prishtina u përpoq ta përdorë për heqjen e letërnjoftimeve serbe dhe rrjedhimisht, heqjen e shtetit të Serbisë me Republikën e Kosovës. Ne nuk e kemi lejuar këtë, sepse kemi arritur të ruajmë letërnjoftimet e lëshuara nga Republika e Serbisë për popullin serb që banon në Kosovë”, ka shtuar Petkoviq.

Ai theksoi se pala serbe pasditen e sotme është njoftuar janë marrë garancitë e BE-së se populli serb në Kosovë do të mund të lëvizë lirshëm me letërnjoftime serbe.

“Marrëveshja e sotme, e cila pranon dokumente personale kryesisht për arsye praktike të ndërsjellë të lirisë së lëvizjes, shoqërohet me tekstin e mohimit, i cili do të shfaqet në mënyrë të dukshme kudo, i cili thotë: Mundësimi i përdorimit të letërnjoftimeve të lëshuara nga Prishtina (Kosovë) bëhet ekskluzivisht për arsye praktike duke lehtësuar pozitën e individëve dhe duke mundësuar lirinë e lëvizjes, në përputhje me Marrëveshjen për Lirinë e Lëvizjes të arritur në Dialogun e vitit 2011, nuk mund të interpretohet si njohje e pavarësisë së shpallur në mënyrë të njëanshme të Kosovës, nuk paragjykon përcaktimi i statusit përfundimtar të Kosovës dhe nuk mund të interpretohet si pëlqim i Beogradit për t’u tërhequr nga Rezoluta 1244 (1999) e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara”, ka shtuar Petkoviq.

Ai po ashtu ka thënë se me këtë marrëveshje serbët nga Kosova mbeten “të tyre” dhe nuk do të kenë nevojë për asnjë letër, provë apo dokument shtesë që të mund të jetojnë në Kosovë.

“Me këtë marrëveshje ne arritëm që njerëzve tanë që jetojnë në KIM të mos pajisen me ndonjë dokument me regjim vizash prej 90 ditësh, sepse serbët në KIM nuk do të jenë kurrë të huaj në tokën e tyre. Në periudhën në vijim presim domethënës sfidat në lidhje me targat serbe, por mund të konfirmoj se serbët nga Kosova nuk do të kenë asnjë problem me dokumentet serbe në vendkalimet administrative më 1 shtator. Megjithatë, Prishtina përfundimisht pranoi ekzistimin e dokumenteve të identitetit të lëshuara nga Republika e Serbia për popullin serb që jeton në Kosovë”, ka përfunduar Petkoviq.